La Jianca sus la han/ Blog Meet la final de an

Publicat de CristiNedelcu pe

Jianca a găzduit ultimul blogg meet al anului

Anul care se încheie a fost aproape la fel de dificil ca 2020. Cu toate astea, activitatea bloggerilor olteni a continuat pe cât s-a putut. S-au organizat câteva întâniri din seria Brânzeturi cum se cuVin, o excursie prin Hunedoara Neștiută și chiar am reușit să aniversăm 100 de ediții de Blog Meet. Pentru finalul de an, am decis să organizăm un Secret Santa. Apoi, Daniel ne-a făcut o surpriză și a organizat o petrecere la Pensiunea Agroturistică Jianca.

Iar petrecerea s-a transformat într-o adevărată vizită, pe parcursul căreia am aflat multe lucruri interesante, despre această afacere care s-a dezvoltat la 12 km de Craiova.

Serele

După cum probabil mulți știu, serele de la Ișalnița reprezentau înainte de 1989, cel mai mare complex de acest fel din întreaga lume cu o suprafață de aproximativ 214 hectare. După Revoluție, lucurile au evoluat așa cum știm cu toții, și serele au fost divizate, fiind vândute pe porțiuni. În 2004,  Mihai Luța-Dumitrașcu s-a decis să intre în acest domeniu de activitate și a cumpărat 14 hectare din aceste sere și a început să dezvolte activitatea.

Principalele culturi de aici sunt de castraveți cornișon, de vinete și ardei, iar partenerii de afaceri au fost din străinătate, iar acum sunt din România.

Și pentru că au la îndemână toate aceste legume, proprietarii au decis să facă și produse tradiționale – murături și zacuscă.

De aici, a venit și ideea deschiderii unui local cu specific tradițional.

Pensiunea Jianca

Pentru amenajarea pensiunii Jianca a fost folosit fostul pavilion administrativ al complexului de sere. El a fost recompartimentat, modernizat și transformat într-o pensiune de patru margarete.

Pensiunea Jianca dispune de un apartament cu terasă și 7 camere, dintre care una adaptată pentru persoanele cu dizabilități.

În total sunt 16 locuri de cazare, iar camerele sunt spațioase și luminoase. În plus se adaugă o cameră de relaxare unde turiștii pot juca biliard, tenis de masă, darts, sau alte jocuri. Bineînțeles că nu am putut pierde ocazia să facem o partidă.

Lecție de biliard

Pensiunea Jianca mai are două terase – una acoperită, și alta neacoperită, și un loc de joacă pentru copii.

Pensiunea dispune de o sală restaurant cu 8 mese și 48 de locuri. Alte 4 mese cu 16 locuri sunt disponibile în încăperi alăturate restaurantului, sala de living și bibliotecă

Fiind aflată în apropierea Jiului, pensiunea oferă posibilitatea de a explora Lunca Jiului, care face parte din situl Natura 2000, cu bicicletele pe care le au la dispoziție.

Meniul

Meniul a fost, cum altfel, unul tradițional. Am început cu salată de vinete, zacuscă și piftie.

Prin urmare, am avut ocazia să gustăm din preparatele pe care le văzusem mai devreme aliniate. Pot să vă spun că sunt delicioase, la fel ca piftia. Și cum eu sunt mare amator de piftie, puteți să mă credeți pe cuvânt. Preparatele au fost stropite cu țuică sau vișinată, după gust.

A urmat aperitivul propriu zis, servit pe un platou de lemn.

Cine a dorit a putut continua cu tării, iar pentru ceilalți Daniel a pregătit o serie de vinuri oltenești, de la Sâmburești. Am început cu un Sauvignon Blanc, care mergea cu aperitivele.

Pentru că se anunța o seară grea și lungă, nu am uitat de hidratare. Știți regula – la fiecare pahar de vin băut, unul de apă.

Au urmat sarmalele, servite cu mămăliguță și ardei iute și însoțite de un roze.

După cum vă spuneam, a fost un adevărat festin, așa că după sarmale a fost servită friptura, alături de un Merlot. Dacă am fi fost la una dintre degustările noastre obișnuite, aș fi spus că a fost cea mai potrivită asociere a serii. Așa mă mulțumesc să vă recomand un Merlot de Sâmburești la friptura de Crăciun.

Și. binînțeles, că nu putea lipsi desertul. Un tort cu cacao și cremă delicioasă.

Antrenul

Distracția a fost asigurată de formația Răzvan și Aurelia Beznă, iar repertoriul a cuprins piesele oltenești pe care le știm cu toții – de la cele cântate de Maria Lătărețu, la cele aparținând Niculinei Stoican

 Alături de ei a cântat și Ion Cărămizaru, care a făcut deliciul bloggerilor cu Imnul Facebookului.

Ion Cărămizaru

Toata ziua pe Facebook

Că la munca nu mă duc

Și gatesc doar când apuc

Așa-mi striga al meu bărbat

Zice ca m-am măritat

Și stau zi de zi pe chat

La final a urmat momentul pe care mulți îl așteptau cu interes – Secret Santa. Dincolo de clipa în care au fost deschise cadourile, interesante au fost și discuțiile adiacente. Dacă unii au tot încercat să afle cine a fost Secret Santa pentru ei, alții au făcut tot posibilul să țină secretul. Și eu personal sunt de aceeași părere – frumusețea acestui joc stă tocmai în misterul care îl înconjoară. Dacă totul ar fi atât de clar și limpede – unde ar mai fi plăcerea jocului?

Bloggeri după Secret Santa

Așa s-a încheiat petrecerea care a marcat finalul de an pentru bloggerii olteni. Un an în care fiecare dintre noi am încercat să mergem înainte, indiferent de condițiile din jur. Și, credeam noi, că am reușit să continuăm activitatea din blogosfera oltenescă.

Să aveți cu toți un Crăciun Fericit!

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *