100 de ediții de Craiova Blog Meet

Publicat de CristiNedelcu pe

Programat acum un an, amânat de câteva ori din cauza pandemiei Craiova Blog Meet 100 a avut, în sfârșit, loc.

După cum se spune, mai bine mai târziu decât niciodată. La întâlnire au venit bloggeri din toată țara, pentru că setea de evenimente era mare, după o pauză atât de îndelungată. Iar programul pregătit de Daniel a fost unul extrem de bogat.

”Ce ne facem, dom`le, cu influencerii ăștia?”

Am început cu lansarea cărții lui Chinezu, ”Ce ne facem, dom`le, cu influencerii ăștia?” Cristian China Birta pe numele lui, Chinezu, după poreclă, a înființat  și conduce cu destul de mult succes agenția de comunicare integrată Kooperativa 2.0.

În pandemie, când lumea nu prea știa încotro să o ia, el a decis că este momentul să facă un pas dincolo de spațiul online și să treacă în lumea cărților. Subiectul este tot cel pe care el îl stăpânește cel mai bine – marketingul digital.

Lansarea a avut loc la Cărturești și Cristian China Birta a răspuns la toate întrebările venite din public – de la cum putem defini un influencer (a existat chiar o tentativă de a introduce acestă meserie în nomenclatorul oficial), până la (in)utilitatea existenței unui cod deontologic al bloggerilor și influencerilor.

Lansarea la Craiova a cărții ”Ce ne facem, dom`le, cu influencerii ăștia?”

O singură întrebare nu a fost adresată ”De ce cineva cu atât de multă influență în online a vrut să treacă în alt mediu, printul, care pare mult mai puțin ofertant când vine vorba despre difuzarea informației? În definitiv, mai mulți citesc online, decât cărți, nu?

Întrebarea nu a fost rostită, ea a plutit prin aerul evenimentului și răspunsul a venit printre rânduri.

Deși campaniile cu influenceri și bloggeri sunt tot mai numeroase, iar sumele investite aici cresc considerabil în fiecare an, meseria nu este deloc recunoscută, nici măcar în facultățile de profil. Așa că, publicarea unei astfel de cărți duce discuția într-o zonă mainstream.

Cu alte cuvinte, când scrii și publici o carte pe un anume subiect, și subiectul devine mai serios.

Nu puteam să ratez momentul să fac o poză ca între autori, fiecare recomandând cartea celuilalt. Oricum, Chinezu a promis că ”Cimitirul trandafirilor” va fi următoarea carte din ”Biblioteca de Proză Contemporană” pe care o va recenza.

Doi autori

Brânzeturile cum se cu…. Vin

După atâtea discuții teoretice, a urmat întâlnirea din seria Brânzeturi cum se cu…Vin.

Asupra acestei seri în care vinurile de Sîmburești și brânzeturile de la Delaco s-au întâlnit spre bucuria bloggerilor voi reveni într-un articol separat. Acum doar o să spun că vinurile au fost povestite de Narcis și Lenu, care i-au plimbat pe bloggeri prin toată istoria Domeniilor Sâmburești, iar la brânzeturi, Daniel a fost secondat de Alin Sîntimbrean , cel alături de care a pornit această aventură.

Din nou la școală. Școala de social media

A doua zi a debutat cu un work shop în care s-a discutat despre cum se pot face bani din blogging. Credeați că este simplu? Cristian China Birta ne-a dat rețeta – muncești, investești (timp, nervi și bani), îți gândești blogul ca pe o afacere (cu tot ce implică asta) și mai e ceva. Să ai și noroc. Asta nu o spun prea mulți, dar și Napoleon întreba când trebuia să promoveze un ofițer ” «Fort bien, mais a-t-il de la chance ?»

Chinezu și bloggerii

Irina Florea ne-a vorbit despre cum se face o campanie cu influenceri, din perspectiva unei agenții. Mai bine spus din perspectiva agentului de agenție care lucrează cu bloggerii. Ce să zic? Nici ei nu viață ușoară, pentru că trebuie să țină un echilibru între clientul care crede că poate verifica mereu ce scrie bloggerul și acesta care vrea și banii, dar și libertatea de a scrie ce, cum și când vrea.

Irina Florea, explicându-ne dinamica relației agent – blogger

De la Cristian Florea am aflat câteva lucruri interesante despre Linkedin. El ne-a sfătuit să scriem ceva de genul ”X lucruri interesate pe care le-am aflat despre  Linkedin”. E drept că se refera la cum se face o postare pe această rețea, nu la un articol pe blog.

Dar am reținut câteva lucruri care mă vor face să încerc și eu rețeaua.

Cristi Florea, sau cum să creștem pe Linkedin
  • Nu trebuie să aloci timp mult. Spre deosebire de facebook sau instagram, pe Linkedin o postare pe săptămână este suficientă pentru început.
  • Linkedin încă mai are câteva dintre obiceiurile bune ale facebook de odinioară. De exemplu nu îți omoară o postare dacă aceasta conține un link către blog. Probabil o va face la un moment dat, dar acum încă este bine.
  • Pe Linkedin oamenii chiar sunt ceea ce spun că sunt. Fiind o rețea profesională, utlizatorii au, de regulă,peste 35 de ani, o carieră și ceva studii, altele decât ”școala vieții”.

Adelina Ababei a vorbit despre cum a făcut ea tranziția de la zigzagprinromania.ro, la o agenție de publicitate axată, pe ecommerce și funnel de vânzare. Ce este un funnel de vânzare? Pe scurt este un model de marketing care urmărește să influențeze comportamentul cumpărătorului.

Adelina, despre drumul de la influencer la agenție.

La finalul unei dimineți de școală, fie ea și de social media, toți particpanții ne-am delectat cu pizza cu praz adusă de Ciprian Ogarcă. Evident că nu am putut să ratăm ocazia de a ne face fotografii cu celebrul lui Trabant.

Imagine de grup cu bloggeri, Trabant, praz și Ciprian Ogarcă

După școala de blogging, eu am dispărut din peisaj, așa că am lipsit și de la deplasarea de la Segarcea și de la petrecerea de la Cetate. Cei care vor să vadă cum a fost acolo, pot citi la Iulian sau la Daniel, sau pot vedea aici poze de la cele două evenimente.

În concluzie, pandemia nu a putut să îi oprească pe bloggeri să se întâlnească. Doar a amânat puțin distracția.

Blogosfera oltenească merge înainte!

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *