Brânzeturi cum se cuVin nr. 38, în deplasare
Călătoria
Cea de-a 38-a ediție a seriei Brânzeturi cum se CuVin ne-a purtat, de data aceasta, în deplasare. Mai exact la Slatina, unde organizatorii, Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro, ne-au pregătit o adevărată excursie. Până la degustare am vizitat panorama de pe Dealul Grădiștei și ”Atletul Albanez”, locul unde, de obicei, găsești bragă hand made. Nu și acum, așa că am mers mai departe. În timp ce toți au încercat să fotografieze panorama, eu am preferat să descopăr zidul cu graffiti. Dar despre el, într-o postare separată, când voi scrie și despre centrul vechi al orașului.
În drum spre locul unde s-a desfășurat degustarea, ne-am oprit să vizităm viitorul centru de evenimente care se va deschide în curând în Slatina.
Este o fostă hală, de fapt structura de rezistență a acesteia, care a fost transformată complet, într-un spațiu etajat, care poate găzdui evenimente de până la 500 de persoane.
În pădure la Coveanu
Locul ales pentru degustarea cu numărul 38, În pădure la Coveanu, este de curând deschis pentru publicul larg.
O cabană construită în pădure, pe malul unui lac, care oferă toate facilitățile pentru un weekend de poveste.
O cramă, unde se pot organiza degustări în orice anotimp, la camere cu mobilier rustic, și o terasă unde se poate sta îndelung la povești.
Zona este amenajat pentru pasionații de pescuit, iar amatorii de drumeții se pot bucura de o plimbare în jurul lacului.
Degustarea
Degustarea a avut în prim plan vinurile de la Sâmburești. Am mai avut vinuri de la această cramă la degustare, dar de fiecare dată au fost vinuri diferite, astfel încât experiența a fost de fiecare dată alta.
Acum ne-au fost oferite următoarele asocieri
- Domeniile Sâmburești Chardonnay + Camembert Ile de France
Un vin a cărui culoare galbenă avea ușoare nuanțe verzui care denotă prospețimet. Arome florale, citrice și de fan cosit. Un vin proaspăt, dar cu aciditate ușor ridicată.
Branza cu care a fost asociat este cremoasa cu gust de unt. O combinație reușită, având în vedere că aciditatea vinului a topit brânza.
Chateau Valvis Chardonnay + British Cheddar Delaco D’Exceptie
Al doilea Chardonnay a fost din categoria premium de la Sâmburești. Un Chardonnay baricat și maturat, ceea ce este mai rar întîlnit la vinurile albe. De aceea vinul este mai corpolent, cu arome florale mai puțin pregnante, în schimb cu nuanțe de citrice, vanilie și mango. Acciditate mai scăzută, deci un vin mai fin.
Branza Cheddar care l-a însoțit era mai fermă, cu un gust untos, cu arome de fân. O combinație în care vinul și branza s-au echilibrat. De aceea, a fost și combinația mea favorită, chiar dacă, de obicei, aleg vinurile roșii. Dar, de data aceasta Chardonnay-ul baricat, combinat cu Cheddar-ul a fost net superior.
- Domeniile Sâmburești Roze + Delaco Branza pentru gratar
După cum, se știe vara este anotimpul în care rozeul este pus cel mai bine în valoare. Iar rozeul de acum a fost foarte parfumat, cu arome florale și de fructe – cireșe, fragi și coacăze.
Vinul a fost însoțit de o brânză făcută pe grătar. Este pentru prima dată când am avut o astfel de asociere, asta și pentru că locul ne-a permis. De altfel, grătarul a fost folosit din plin, nu doar pentru brânză.
Revenind la degustare, brânza pe grătar avea arome de lapte, unt și, evident, fum și cărbune. Destul de sărată, însă, a acoperit vinul.
- Domeniile Sâmburești Fetească Neagra + Emmentaler Delaco
Feteasca Neagră este unul dintre soiurile mele preferate. O fetească bine făcută este oricând la nivelul unui Merlot sau Cabernet Franc. Feteasca de Sâmburești a fost un vin cu o culoare violacee, plin, corpolent și intens, fără a fi foarte astringent. Taninuri puternice îi dau gust de coacăze negre, prune uscate, magiun.
În schimb Emementalerul cu care a fost asociat a avut un gust destul de slab, fără multă personalitate, ceea ce a făcut să fie complet acoperit de vin.
- Domeniile Sâmburești Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie
Cu o corpolență medie și o aciditate moderată Merlotul s-a dovedit o alegere inspirată pentru a încheia degustarea. Are arome de mure, prune cu ușoare note de vanilie.
Grana Padano la rândul ei, este o brânză tare, sărată cu gust puternic și textură granulară fină, sfărâmicioasă.
Am ezitat între această combinație și Chardonnay –ul cu Cheddar, dar acesta din urmă a câștigat.
Bineînțeles că nu am uitat de hidratare, foarte importantă la o degustare, cu atât mai mult cu cât are loc pe astfel de călduri. Aqua Carpatica ne-a fost partener de rehidratare la degustare, dar si pe drumul spre Slatina.
Odată degustarea încheiată. Am rămas la povești pe malul lacului, pentru că locul te îndeamnă la discuții prelungite.
Cristi Nedelcu
0 comentarii