Închiderea care deschide

Publicat de CristiNedelcu pe

Am ales acest titlu nu doar pentru că degustările de vin organizate de ASBO s-au reluat la fel cum s-au închis acum un an, cu vinurile făcute de Narcis și Lenu, ci și pentru că Narcis, oenologul responsabil de aceste vinuri din Craiova, se tot gândește la o lucrare (doctorat) despre Fizica și metafizica vinului. Prin urmare,  trimiterea la Noica trebuie văzută și din perspectiva asta.

A fost o degustare atipică, desfășurată altfel decât după canoanele stabilite în cadrul proiectului ”Brânzeturi cum se cu..Vin” și care venea după un an de suspendare totală a întâlnirilor.

Au fost prezentate 6 vinuri, fiecare dintre ele având o poveste aparte.

Seara a demolat un mit. Mitul că vinurile roze sunt făcute pentru femei. În general, așa sunt vândute (în ultimul timp s-a mai adăugat un element de marketing – vinurile roze sunt prezentate ca vinuri estivale, de băut la piscină sau pe malul mării). Roseul pe care Narcis l-a vinificat (la cerința expresă a lui Lenu) a fost cel mai tare vin al serii cu 15,5% vol.alc. Un multisepaj în care au fost vinificate împreună trei soiuri: Merlot, Fetească neagră și Shiraz. Vin sec, dar aromat, o aromă care te făcea să nu simți tăria alcoolică.

Până la rose (numit Capriciu), am trecut prin două vinuri albe. Primul are o poveste interesantă. Este o Crâmpoșie aromată, dar care nu poate fi vândut sub această denumire, pentru să soiul nu este omologat. El a fost obținut din Crâmpoșie Selecționată și Muscat Ottonel, dar, din diferite motive nu a putut fi omologat. Prin urmare putem spune despre vin că este o Crâmpoșie puțin altfel decât celelalte. Arome intense de critrice, acciditate normală, un vin sec, foarte interesant.

Al doilea vin alb a fost o Tămâioasă Românescă (la degustarea de anul trecut a fost cel mai spectaculos vin), Tămâioasa lui Mărinache (numele vine de la o poveste de familie). Foarte aromat, combinație de flori și citrice, însă cu o acciditate ușor crescută.

După cele două vinuri albe și după roze, s-a trecut la vinurile roșii. Am începutul cu singurul cupaj roșu – Iluzie (65% Fetească și 35% Merlot). Un vin cu arome intense de vanilie și scoțișoară, ale cărui taninuri făceau să se simtă pregnant alcoolul. Chiar dacă mai slab decât rozeul (14,5% vol.alc) senzația de alcool era mai intensă.

A urmat Interpretare, un Merlot (preferatul meu din această seară) corpolent, bine făcut cu arome intense de fructe de pădure. Macerat timp de șapte zile, 14,9% vol.alc, un vin sec, cu personalitate și care te face să îl ții minte.

Degustarea s-a încheiat cu Vinul lui Precup (o altă poveste de familie), un Cabernet Sauvignon puternic, cu arome de prună uscată. Acciditatea era, însă, mai ridicată ca la Merlot și era mai puțin taninos.

Degustarea a avut, ca de obicei, la Ribs House, iar vinurile le-am însoțit cu niște bruschete și cu o Salată Ribs.

Iar la final am avut parte și de un tort delicios.

Discuțiile s-au întins mult după aceea, în jurul dificultăților pe care o întreprindere mică, de familie, le întâmpină pe această piață destul de dură a vinurilor.

Un singur exemplu – procurarea unor dopuri de calitate se poate dovedi o adevărată aventură. Cele mai bune dopuri se fac în Portugalia și pentru a le obține faci comandă cu aproape un an înainte.

Iar exemplele pot continua destul de mult. Cu atât mai demn de remarcat este efortul pe care Narcis și Lenu îl fac în producerea și încercarea de a impune pe piață aceste vinuri.

Mai multe despre vinurile lor puteți găsi pe blogul https://www.filosofiavinului.ro/

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *