Brânzeturi cum se cu…Vin  Delaco și Domeniile Sâmburești – Episodul 34 –

Publicat de CristiNedelcu pe

 

1

Aventura numită Brânzeturi cum se cu…Vin a ajuns, știu, greu de crezut, la episodul 34. Cred că ar trebui deja împărțită pe sezoane, ca Games of Thrones. Degustarea a fost organizată, ca de obicei, de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro, iar gazde au fost cei de la The Ribs House. Cei care au făcut oficiile de amfitrioni au fost Daniel Botea și Narcis Neagoe. Spre deosebire de alte degustări, acum s-a văzut clar faptul că atât Daniel cât și Narcis au deja studii serioase în domeniu, pentru că degustarea s-a transformat într-o adevărată lecție atât în ceea ce privește vinul, cât și brânza.

De altfel, la brânză am primit și o fișă pe care am notat ultimul sortiment degustat, așa cum se face la orice degustare profesionistă de brânză.

Și pentru că veni vorba despre asta, degustarea de brânză urmărește aceiași pași ca și în cazul vinului – aspect, miros, gust, gust remanent. Până și fișele de care vă spuneam sunt asemăntoate.

Vinurile au fost oferite de Domeniile Sâmburești. Atestat încă din vremea lui Mihai Viteazul, vinul de Sâmburești și-a căpătat renumele după ce Brătienii refac întreaga plantație distrusă de atacul de filoxeră. Acum vinul de Sâmburești are un loc bine definit în peisajul vinurilor românești.

Brânza a fost oferită de Delaco – Fan Brânză,  unul din cei mai mari jucatori de pe piata de branzeturi din Romania. Este parte integranta a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producatori de pe piata de lactate la nivel mondial.

Înainte de a descrie fiecare vin, trebuie să mai fac o remarcă. În cazul degustărilor profesioniști, există o anume standardizare a aromelor și gusturilor percepute și este normal să fie așa. În cazul degustătorilor amatori, avem de-a face cu o subiectivitate mult accentuată și, din nou este normal să fie așa.

Asocierile au fost următoarele

  1. Vin Chardonnay, brânză Havarti Castello

chardonnay bun

Vinul a avut arome florale cu nuanțe de măr verde și o acciditate scăzută. Persistența gustului era de 3-4 secunde (caudalii în limbajul de specialitate), ceea ce îl făcea un vin ”scurt”. Brânza a fost moale, la început grunjoasă în gură, apoi devenea mai păstoasă. La fel ca și în cazul vinului și la brânză putem vorbi despre o persistență a gustului. În cazul  Havarti Castello era de aproximativ 10 secunde, mai mult decât vinul. În schimb, asocierea ducea la scurtarea acestui gust la 5-6 secunde.

  1. Roze (Cabernet Sauvignon& Merlot) + Cașcaval Sofia

roze bun

După cum se știe rozeul este un vin care se bea de pe un an pe altul. Printre calitățile lui nu se numără și capacitatea de învechire, astfel încât el trebuie consumat proaspăt. Vinul servit a fost un cupaj de Cabernet Sauvignon și Merlot. De altfel destul de rar vinurile roze se fac dintr-un singur sortiment de struguri. A fost un vin a cărui culoare era spre foiță de ceapă, cu o acciditate mai ridicată decât primul vin și cu o durată ceva mai mare (plus 2-3 secunde).

Cașcavalul Sofia cu care a fost asortat a avut o consistență ușor cauciucată (ca de altfel orice cașcaval), cu arome destul de ușoare și un gust remanent de 5-6 secunde. Rezultatul asocierii a fost destul de previzibil – vinul a ”acoperit” brânza.

Înainte de a intra în partea ”grea” a degustării – vinurile roșii, am făcut o pauză de masă. Și, cum eram la The Ribs House, nu puteam rata coastele de acolo, care sunt realmente delicioase. Cineva de altfel a și comentat la postarea mea de pe facebook că sunt cele mai bune coaste din oraș. Nu am mâncat chiar în toate localurile din Craiova, dar, într-adevăr sunt delicioase.

coaste

După această binemeritată pauză, a urmat proba de foc a vinurilor roșii.

  1. Pinot Noir + Emmentaler Delaco

pinot noire

După cum ne-a spus Narcis, Pinot Noir este un soi foarte greu de vinificat și de aceea pune serios la încercare abilitatea vinificatorului. Vinul acesta a fost inspirat ales să deschidă seria vinurilor roșii. Catifelat, cu o acciditate destul de scăzută și cu arome de fructe de pădure, într-un cuvânt un vin plăcut și elegant.

Ementalerul cu care a fost asociat este, de asemenea, o brânză greu de obținut. Ușor cauciucat, la fel ca și Cașcavalul Sofia, dar mult mai bogat în arome (oțet balsamic, ciuperci, drojdie).

Asocierea a fost una echilibrată, și o dovadă că atunci când vinul și brânza se găsesc, rezultatul este unul pe măsură.

 

  1. Feteasca Neagra + Irish Cheddar Delaco D’Exceptie

feteasca bun

Feteasca Neagră este unul dintre soiurile pe care s-a pariat până acum pentru a deveni reprezentativ pentru zona României. În ultima perioadă, se pare că acest loc îi este luat de Negru Vârtos. Dar să nu divagăm. Feteasca pe care am băut-o a demonstrat că acest soi poate rivaliza cu Merlot sau Pinot Noir. Arome de prune uscate și vanilie, taninuri nu foarte puternice și care echilibrează bine alcoolul destul de puternic, într-un cuvânt un vin care  poate să facă agreabilă o seară.

Brânza cu care a fost asociată este un sortiment sofisticat, de altfel cel mai cunoscut sortiment din Marea Britanie. Culoarea intensă provine dintr-o plantă numită Annato, originară din America Centrală și de Sud.

Rezultatul a fost de asemenea o combinație echilibrată care s-a numărat printre cele mai reușite ale serii.

 

  1. Merlot + Maasdam Delaco D’Exceptie

merlot

Maasadam este varianta mai low de la Emetaler, după cum Merlor este varianta mai low de la Cabernet Sauvignon. Așadar între o brânză ușor mai slabă decât cea dinainte și un vin mai slab decăt cel care va urma a reieșit o combinație interesantă în care aromele de fructe de păsure ale vinului au potențat gustul ușor amărui al brânzei.

  1. Cabernet Sauvignonsi Grana Padano Delaco D’Exceptie

cabernwet

Cabernet Sauvignonul a încununat seara. Este drept că după 5 vinuri asociate cu brânză, și după coastele de la Ribs House, papilele noastre gustative erau serios puse la încercare. Cu toate acestea am putut aprecia vinul cu arome de fructe de pădure și de piper, cu surpinzător de puțin corp, și cu o acciditate ridicată care îl făcea numai bun pentru brânza putrenic maturată cu care a fost asociat. Grana Padano este un sortiment cu o îndelungată tradiție – rețeta vine de undeva din secolul XII și a fost perfecționată de-a lungul vremii. Aroma de nuci și alune se combina foarte bine cu cea de fructe de pădure din vin, iar rezultatul a fost, fără îndoială, cel mai reușit al serii.

Cam acesta a fost, pe scurt, episdul 34 al Brânzeturilor cum se cu… Vin. Aventura continuă.

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *