Plovdiv & Sofia Graffiti

Publicat de CristiNedelcu pe

Când vizitez un oraș nu îmi propun neapărat să urmăresc graffitiurile, în sensul că nu le includ în planurile de vizitat, sau nu îmi fac traseul prin oraș în funcție de ele. Dar nici nu pot să nu le remarc, și, de aceea, aproape în toate vacanțele în care am fost împreună cu Diana, am scris despre acest subiect, fie că a fost vorba despre Belgrad, Atena sau Veneția.

De data aceasta în timpul mini-vacanței pe care am făcut-o la început de an, în Plovidv și Sofia și despre care Diana a povestit aici, mi-am dat seama că graffitiurile merită incluse printre obiectivele turistice.

Pentru că, atâț în Plovdiv, cât și în Sofia, graffitiurile fac parte din strategia de dezvoltare culturală a orașelor. Ceea ce în vest se întâmplă de mai multă vreme.

Plovdiv Graffiti

Ploviv a fost capitală culturală europeană în 2019, după ce, cu 10 ani mai înainte, găzduise Luna Europeană a Culturii, o altă inițiativă a UE menită să ajute la dezvoltarea culturală a orașelor europene. În strategia culturală a orașului pe care au elaborat-o, autoritățile au acordat o atenție deosebită artei stradale.

Ca urmare, Kapana – unul dintre cartierele centrale din Plovdiv, cu magazine și cafenele, a devenit un loc în care concentrația de artă stradală este mai mare decât oriunde altundeva în țară. Schimbarea acestei zone emblematice a orașului a fost făcută de mai mulți artiști stradali precum Nasimo, Stern și Aleksi Ivanov. Ei au transformat vechile clădiri în pânze cu mesaje puternice care promovează pacea, toleranța și grija pentru mediu.

Și, dincolo de aceste picturi murale de anvergură, zidurile a peste 40 de străzi din centrul Plovdivului au fost acoperite cu desene dintre cele mai inventive.

La această mișcare au aderat patronii multor magazine care au apelat la artiști pentru a le decora cu graffiti obloanele pe care le trag peste vitrine la sfârșitul programului.

În felul acesta, orașul capătă un aer aparte, iar magazinele sunt ferite de alte graffiti mai puțin reușite.

Din zona centrală, singurul loc unde nu întâlnești graffiti este dealul pe care se află orașul istoric – cu vestigiile – de la teatrul roman, la cetatea Nebet Tepe. La poalele lui se află, însă, o frescă realizată în 1966 de Dimitar Kirov și intitulată ”Caleașcă cu cai”.

Într-unul dintre pasajele pietonale subterane un perete întreg este ocupat de un desen mural cu simbolul național al Bulgariei – leul.

Și microbiștii și-au lăsat amprenta, în special suporterii echipei Lokomotiv Plovdiv, care au ținut să menționeze anul înființării echipei lor – 1926.

Și, în afara zonei turistice, pe colțul unui bloc se ivește, neverosimil, un stamp marca Bansky. Am căutat mult și nu am găsit nicio dovadă că artistul ar fi fost în Plovdiv. Cel mai probabil, este o lucrare a unui fan al său. Nici măcar nu știu dacă îi putem spune că este un fals, pentru că nu îmi este clar cum funcționează drepturile de autor în lumea graffiti.

Plovdivul mai are însă multe alte graffiti spectaculoase – de la școli acoperite cu picturi murale, la figuri istorice pictate în pasaje, astfel încât atunci când vom reveni în oraș în mod sigur voi face un tur al lor.

Sofia Graffiti

Dacă în Plovdiv, graffitiurile au fost o componentă importantă a strategiei prin care orașul s-a promovat drept Capitală Culturală Europeană, în Sofia, pasiunea pentru acest gen de artă a fost ridicată la un alt nivel. În 2016, mai mulți pasionați de artă stradală au înființat Sofia Graffiti Tour, o asociație care nu doar că susține acest gen de artă, dar organizează și tururi ghidate pentru a le oferi turiștilor posibilitatea de a descoperi cele mai frumoase picturi murale stradale.

În plus, organizează și Sofia Graffiti Battle, un festival care reunește nume importante ale genului. Prima ediție a avut loc chiar în 2016 într-o parcare din apropierea Serdica.

De remarcat sunt și graffitiurile care reproduc motive populare bulgărești.

Capitala bulgară se poate lăuda acum cu una dintre cele mai mari galerii în aer liber de graffiti din Europa. Acesta este situată în cartierul Poduene la doar 15 minute de mers pe jos de centrul orașului, unde pot fi admirate peste 15 picturi murale.

Așadar, când ajungeți în capitala Bulgariei, nu uitați să includeți graffitiurile în rândul obiectivelor turistice. Noi sigur așa vom face.

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *