Mituri pe care războiul din Ucraina le-a distrus

Publicat de CristiNedelcu pe

M-am gândit mult înainte de a scrie ceva despre războiul din Ucraina. Evenimentele sunt atât de rapide și de surprinzătoare, lucrurile se schimbă de la un minut la altul, încât e greu de făcut o predicție.

Dar, după aceste zile în care întreaga planetă a fost dată peste cap, cred că putem trece în revistă câteva mituri care s-au prăbușit odată cu agresiunea fără precedent a Rusiei împotriva unui stat suveran.

Putin este un mare strateg, care își calculează toate mișcările ca într-o partidă de șah.





foreignpolicy.com explica pe 5.02.2002 Why the Chess Metaphor for Putin Is Wrong

Ani de zile această imagine, fabricată în laboratoarele Kremlinului, a fost propagată pe toate canalele. Putin pozând la bustul gol, Putin trăgând cu pușca cu lunetă, Putin participând la concursuri de judo. Putin super-eroul.

Apoi multiplele eșecuri ale țărilor occidentale din ultimii ani – Brexitul, Trump președinte, abandonarea Afghanistanului, inflența foarte mare a anti-vacciniștilor, toate au fost puse, pe drept sau nu, pe seama implicării Rusiei, deci a lui Putin.

Chiar mișcările care au început de la  sfâșitul anului trecut au fost glorificate ca făcând parte dintr-o strategie foarte eficientă.

Când invazia a început s-a dovedit că Putin nu calculase nimic, că nu avea niciun plan. Credea că Ucraina se va preda în câteva zile și că își va putea continua marșul triumfal spre restaurarea vechii URSS (sau a Rusiei Țariste).

Cum Ucraina rezistă, Putin s-a trezit că Occidentul s-a îndreptat împotriva lui cu măsuri e drept, ezitante, dar care cresc în intensitate sub presiunea opiniei publice.

Pentru că s-a demonstrat, democrația are avantajul că politicienii sunt sub presiunea cetățenilor. În mod normal, oamenii politici care sunt direct legați de marii afaceriști nu sunt prea dornici de sancțiuni care le afectează și lor intersele economice. Dar nu pot igonra mesajele puternice venite din societate, pentru că știu că vor deconta electoral.

Planul genial pe care mulți (inclusiv Trump) îl aplaudau acum câteva zile a dus la izolarea Rusiei pe plan mondial (nici măcar China nu i-a luat fățiș apărarea), la pierderi economice imense, și la transformarea lui într-un paria al comunității internaționale.

Oricare ar fi rezultatul confruntării, Putin este acum în ochii lumii civilizate un tiran paranoic, obsedat, care nu va mai fi acceptat de nimeni ca partener de dialog.

Asta da, strategie!

Rusia este o superputere și nicio țară nu i se poate împotrivi.

Ăsta nu era chiar mit, ci mai curând o fostă realitate. Ea este de fapt umbra realității din timpul Războiului Rece. Pentru mulți (probabil și pentru Putin), Rusia este urmașa fostei URSS. Acum, Rusia este una dintre puterile nucleare și a treia mare armată a lumii (după SUA și China). Dar, din punct de vedere economic, Rusia este, așa cum o numea Jason Furman, un economist de la Harvard ”o imensă benzinărie, incredibil de neimportantă pentru economia globală, cu excepția gazelor naturale și petrolului”. Deși are resurse foarte mari, Rusia are o economie sub a Coreei de Sud, și mai curând la nivelul Italiei sau Braziliei.

Cu toate astea, invazia Ucrainei nu a fost nici pe departe așa floare la ureche. Rușii nu au reușit un blitzkrieg, ucrainienii s-au apărat cu dârzenie și, cel mai important, au arătat lumii că Rusia nu este deloc invincibilă.

Prin acest act nesăbuit, Putin nu a reușit decât să arate lumii că Rusia este o țară slabă, care tocmai și-a pierdut statutul de superputere.

 Zelenski este un actor ratat care joacă rolul de președinte.

Ultimele zile au arătat că Zelenski este un adevărat lider, care știe să își încurajeze oamenii, care este în permanență printre ei. A refuzat să părăsească țara deși i s-a propus acest lucru și a ales să lupte pentru țara lui. A făcut în acest fel ca propaganda Kremlinului să fie penibilă.

sursa foto

Imaginea lui în uniformă de război pe străzile din Kiev va rămâne una dintre cele mai puternice pe care războiul din Ucraina îl va lăsa în urmă. În contrast cu el, liderii europeni au devenit brusc ridicoli și incompetenți. Acum se demonstează că Putin nu a fost așa genial, ci liderii europeni au fost slabi.

În vremurile noastre, nu mai există eroi.

Ba da.

Granicerii ucraineni de pe Insula Șerpilor care au pierit aruncându-le rușilor în față ”Russian Warship, go fuck yourself

Vitaliy Skakun, militarul care a murit aruncând în aer podul  Henichesky, din regiunea Herson, în apropiere de peninsula Crimeea, pentru a opri înaintarea tancurilor rusești.

Vitaliy Skakun

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, fost boxeur de performanță.

Vitali și Vladimir Klitschko

Alături de fratele său, Vladimir Klitschko, campion mondial la categoria grea a rămas în Kiev și a declarat că va lupta cu arma în mână pentru a își apăra orașul/

Femeia care l-a înfruntat pe un soldat rus

sursa foto

„Luați semințele astea și puneți-le în buzunare, măcar să crească floarea-soarelui când veți cădea cu toții aici”

Asta i-a spus femeia soldatului pe care l-a întrebat ce caută în țara ei.

Miile de ucrainieni care nu se lasă călcați în picioare și luptă deși mulți nu le dau nicio șansă.

Joe Biden este bătrân, senil și total depășit de evenimente

Dintre toți liderii occidentali, s-a mișcat cel mai bine. A ales calea transparenței, comunicând aproape în timp real datele pe care le primea de la serviciile de informații.

sursa foto

Asta a pus presiune pe Rusia și a făcut să fie dejucate toate provocările pe care le pusese la cale. Unii au preluat retorica lui Putin și au denunțat ”isteria militaristă americană”. Apoi, când previziunile s-au adeverit, au tăcut, ori și-au șters în grabă statusurile de pe facebook.

Apoi este cel care a insitat asupra sancțiunilor maxime la adresa Rusiei, în timp ce liderii europeni par că încearcă să scape cumva de asta.

Desigur, în spatele lui se află un întreg mecanism decizional, pentru că SUA este o democrație. Dar Biden a transmis la timp și foarte eficient aceste decizii.

În caz de conflict armat lângă noi e bine să avem un guvern condus de un fost militar.

Guvernul României s-a mișcat greu, și doar la presiunea opiniei publice sau a factorilor externi. În momentul în care Rusia e declanșat atacul, era de așteptat un flux de migranți la granița româno-ucraineană. Autoritățile județene nu au pregătit nimic, așteptând probabil ordine de la centru. Iar cei de la centru s-au dovedit total rupți de realitate. În schimb, societatea civilă s-a mobilizat exemplar. Oameni din toată țara au strâns materiale și bani, le-au oferit refugiațior locuri de cazare și hrană, într-un efort impresionant.

sursa foto

Bulgaria a închis imediat spațiul aerian pentru aeronavele civile rusești, România cu greu și la presiunea opiniei publice, Moldova a închis siteurile de propagandă rusești, România nu. Și mai sunt exemple.

Deci formația de militar nu îți asigură cele mai bune reflexe pentru a conduce o țară în caz de criză.

Nu face parte din miturile distruse de războiul din Ucraina, dar țin să trec în revistă câteva mesaje pe care propagandiștii pro-Putin, sau ”idioții utili ” care chiar cred ceea ce scriu le-au rostogolit în aceste zile.

”Să profităm de război pentru a ne lua înapoi ținuturile care ne-au aparținut”

Dincolo de faptul că asta arată o mentalitate de hienă, cei care susțin asta habar nu au cum funcționează lumea. Lumea nu este condusă  după cum a fost  sau credem că a fost istoria, ci după tratate internaționale. Dacă nu le respectăm, le întoarcem la o lume haotică, în care forța primează și în care orice stat poate face orice îi trece prin minte. Nu este nicio diferență între Putin și cineva care scrie astfel de inepții pe facebook. La nivel de gândire mă refer.

”Este războiul lor, nu ne privește pe noi”

După ce refugiații au sosit în țară, lucrurile au devenit ceva mai clare, nu? Iar după ce trupele rusești au ocupat Insula Șerpilor și au ajuns la 40 de km de Sulina, doar un idiot mai poate susține așa ceva. Dar, surpinzător, se găsesc destui.

”Da, dar și americanii....”

Indiferent de ceea ce crezi despre conflicte recente sau mai îndepărtate în care SUA au fost implicate, nu există nicio scuză pentru agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Acest război nu are legătură cu nimic altceva din ce s-a întâmplat în Europa sau în altă parte a lumii.

Războiul din Ucraina a fost provocat doar de mintea bolnavă și paranoică a lui Putin.

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *