Scriitori ruși împotriva lui Putin

Publicat de CristiNedelcu pe

Astăzi se sărbătorește Ziua Mondială a scriitorilor. Ziua a fost instituită în 1986 la cel de-al 48-lea Congres Internațional al PEN Club. Cred că cel mai nimerit mod de a marca această zi, este să trecem în revistă cei mai importanți scriitori ruși care și-au ridicat vocea împotriva lui Putin și a războiului din Ucraina.

Ludmila Ulițkaia


Ludmila Ulițkaia

Una dintre cele mai cunoscute voci din literatura rusă. Numele ei este vehiculat adesea pe lista posibililor laureați ai premiului Nobel. Romanele ei au fost recompensate cu numeroase premii – Bolșaia Kniga (Marea Carte), Părintele Alexandru (Germania, 2008) și Simone de Beauvoir pentru libertatea femeilor (Franța, 2011).  În 2013 i s-a acordat distincția Officier de la Légion d’honneur, în 2014, Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană și în 2020, Premiul Siegfried Lenz.

După începerea războiului, Ludmila Ulițkaia a trimis către editura Humanitas, unde i-au fost publicate mai multe volume, un text.

Azi, 24 februarie 2022, a început războiul. Credeam că generaţia mea, venită pe lume în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, are noroc şi că-i va fi dat să trăiască fără război până la moartea, făgăduită de Biserică „în pace, fără durere, întristare şi suspin”. Dar nu. Se dovedeşte că nu-i aşa. Şi nu se ştie ce va urma după evenimentele dramatice petrecute în această primă zi.

Nebunia unui singur om şi a complicilor săi cârmuieşte soarta ţării. Deocamdată nu putem decât să presupunem ce se va scrie în manualele de istorie peste cincizeci de ani. Durere, frică, ruşine – asta simţim acum.

Ludmila Ulițkaia

Mihail Șișkin

Mihail Siskin într-o conferinta la Ateneul Român în 2019. sursa foto – inquamphotos.com

Unul dintre scriitorii cel mai bine vânduți scriitori ruși. Este  singurul autor care a primit cele mai importante trei premii literare din Rusia: premiul Booker rus (2000), Premiul național bestseller ( 2005), Premiul Bolshaya Kniga (2006 și 2011). Un critic acerb și vocal al regimului Putin, în 2013 a refuzat să participe la delegația oficială a scriitorilor ruși la târgul de carte BookExpo din New York. În 2014, după ce Rusia a ocupat Crimeea, Șișkin a criticat deschis această decizie a lui Putin.

Acest război nu a început acum, ci în 2014. Lumea occidentală nu a vrut să înțeleagă asta și s-a prefăcut că nu s-a întâmplat nimic înfricoșător. În toți acești ani am încercat, în interviurile și articolele mele, să explic oamenilor de aici cum este Putin. N-am reușit. Iată că acum Putin le-a explicat el însuși totul.

Eu sunt rus. În numele poporului meu, al țării mele, al meu, Putin comite crime înfiorătoare. Putin nu este Rusia. Rusia e încercată de durere și rușine. În numele Rusiei mele și al poporului meu, cer iertare ucrainenilor. Și înțeleg, totodată, că tot ce se face acolo nu poate fi iertat.

fragment din textul apărut pe contributros

Grigori Şkartişvili (Boris Akunin)

Boris Akunin

Scriitor, editor, traducător, Borin Akunin este un maestru al romanului polițist și al ficțiunii istorice și unul dintre cei mai apreciați scriitori ruși. A fost nominalizat la Premiul Smirnoff-Booker, a fost numit „Scriitorul rus al anului” si a castigat Premiul Antibooker. Cartile sale sunt traduse in peste treizeci si cinci de limbi si s-au vandut pana acum in optsprezece milioane de exemplare.  După anexarea ilegală a Peninunslei Crimeea s-a exilat în Franța.

„Putin, ca orice dictator care deţine o lungă perioadă de timp puterea nelimitată, este, într-o oarecare măsură, rupt de realitate. Trăieşte, în parte, într-un fel de lume iluzorie. Este o persoană din secolul trecut, care nu foloseşte internetul. Înţelegerea pe care o are despre lume se creează pornind exclusiv de la rapoartele pe care i le pregătesc aparatul său şi serviciile secrete. Aceste două instituţii sunt principalele sale influenţe. Şi care îşi urmăresc propriile lor interese. Este povestea câinelui care aleargă în jurul cozii”“

Mă tem că Rusia se află în faza de semidezintegrare. Dacă lucrurile continuă la fel, după Putin, va avea loc o nouă dezintegrare, ca în 1991, doar că acum nu va mai fi URSS, ci Federaţia Rusă”

Boris Akunin

Să nu o uităm pe

Anna Politkovskaia

Anna Politkovskaia

Jurnalistă și scriitoare, Anna Politkovskaia a demascat în articolele și cărțile ei crimele comise de Putin în Cecenia. A fost considerată cea mai vehementă critică a lui Putin.

În ultima sa operă, „Dureroasa Rusie”, apărută în septembrie 2006, un veritabil rechizitoriu al politicii lui Vladimir Putin și a Rusiei de azi, ziarista prezice

„dacă va izbucni o revoluție în Rusia, nu va fi nici portocalie, nici de catifea, ci roșie ca sângele”.

 Anna Politovskaia a asasinată pe 7 octombrie 2006, în fața ascensorului blocului în care locuia., chiar de ziua lui Putin.

Scriitorii au protestat nu doar individual, ci și colectiv. Un număr de peste 40 de scriitori și editori au adresat următoarea scrisoare deschisă lui Putin.

„Domnule președinte. Domnilor, deputaților, miniștrilor, senatorilor, facem apel la dumneavoastră pentru că sunteți responsabili pentru acest război. La 24 februarie 2022, forțele armate ruse au invadat teritoriul Ucrainei. Aceasta nu este o operațiune de menținere a păcii, așa cum dumneavoastră. Acesta este un război.

Noi, cetățeni ai Federației Ruse, scriitori pentru copii, editori, traducători, ilustratori, critici, bibliotecari, profesori, cerem încetarea acestei operațiuni militare, a acestui război împotriva Ucrainei. Lucrăm pentru copii, iar poeții și scriitorii știu să povestească și să scrie despre război, ororile și durerea lui. Dar nu vrem și nu vom vorbi despre o operațiune specială, pentru că acesta este un război.

Literatura pentru copii le vorbește copiilor despre viitor, îi pregătește pentru o viață de adult decentă. Nu putem și nu vrem să vorbim cu ei despre viața pe care le oferiți. Angajând Rusia în acest război, îi privezi pe copiii țării tale de un viitor. Cerem retragerea imediată a trupelor noastre de pe teritoriul Ucrainei”.

scrisoare deschisă adresată lui Vladimir Putin

Toate aceste voci arată că Putin nu are susținere în mediul intelectual și academic din Rusia. Desigur, o luare de poziție din partea unor scriitori ruși poate să nu însemne prea mult pentru Putin. Dar, când vom judeca ceea ce s-a întâmplat, vocile acestea vor conta.

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *