Înainte era mai bine

Publicat de CristiNedelcu pe

Am auzit de atâtea ori propoziția Înaine era mai bine , încât dacă s-ar organiza un Campionat Mondial al Nostalgicilor, ea ar devenit imnul oficial al competiției. O simplă căutare pe google a cuvintelor ”era mai…” arată așa.

Ar fi interesantă o analiză asupra grupului social pe care nostalgicii îl formează. Pe de o parte este vorba despre cei care nu s-au putut adapta noului sistem. Cei pe care Revoluția i-a prins spre 50 de ani și care nu au putut asimila toate schimbările.

Dar, în ultimul timp au apărut alți nostalgici. Cei care nu au trăit în acea vreme și care cred ce li se spune, fără să verifice prea mult.

Așadar mi-am propus să elimin câteva mituri legate de modul în care se trăia înainte de 89 și dacă, într-adevăr, înainte era mai bine.

”Toate erau mai ieftine înainte”

Haideți să vedem cât adevăr este în această propoziție. Să comparăm câteva prețuri de atunci, cu prețurile de acum. Înainte de a face asta, să spun că, pentru a obține prețurile dinainte de 89, am făcut o cercetare printre cei care erau în plină activitate în perioada comunistă.

Prima observație este aceea că cei mai mulți au fost nevoiți să facă un efort de memorie să își aducă aminte prețuri ale unor bunuri sau servicii de bază. Este normal să fie așa, pentru că au trecut câteva zeci de ani, sute de valuri de scumpiri și o denominare. Asta înseamnă că nostalgicii despre care vorbim nu au argumente concrete în legătură cu afirmațiile lor, ci mai curând argumente sentimentale. Cu alte cuvinte, ei nu plâng neapărat după comunism, ci după tinerețea lor pierdută.

Este ca în bancul acela

Un bătrân îi spune prietenului său

– Ce bine era pe vremea lui Stalin

– Cum măi să fie bine? se crucește acesta.

– Eh, pe vremea aia mă puteam și eu duce la femei

Al doilea aspect este că toți, dar fără excepție, mi-au spus același lucru când întrebam ”Cât costa pe vremea lui Ceaușescu…?.” (brânza. berea, etc) ”Costa …, dar să știi că nu se găsea”. Da, până și cei mai învederați nostalgici, au ținut să precizeze că ”nu se găsea”. Ceea ce mulți încep să uite. Poate voi explica odată acest ”nu se găsea” și cum ne afecta viața de zi cu zi, inclusiv a noastră, a copiilor.

Dar, în articolul de azi, mi-am propus doar să amintesc niște prețuri, pentru a putea face o comparație.

Înainte de trece în revistă prețurile, să amintesc că salariul minim era atunci de 1250 de lei, iar acum este de 1524 lei.

Benzina

Cred că în ultimele zile, toți avem frisoane când vedem prețurile la carburanți. Mai știți. însă, cât costa benzina pe vremea lui Ceaușescu? Nu? Vă spun eu – la începutul anilor 80 era 7 lei/litru, pentru ca în 89 să ajungă la 9 lei /litru. Mai scumpă decât azi. nu?

De ce li se pare însă unora că era mai ieftină? Dintr-un motiv foarte simplu – pentru că fiecare posesor de mașină avea dreptul doar la 17 l/lună. Așadar nu aveai voie să dai prea mulți bani pe benzină. Dacă și azi ni s-ar restricționa accesul la benzină, am descoperi că prețul ei nu ni s-ar mai părea așa mare.

Produsele alimentare

”Da, dar alimentele erau ieftine, toți își permiteau”

Altă frază întâlnită frecvent. Haideți să facem câteva comparații.

Pâinea costa 4,5 lei. Pâinea albă, obișnuită. Acum o pâine feliată și ambalată costă 2,80 lei.

Coadă la pâine. Sursa foto

Carnea de porc costa 33 lei/kg. Acum, un kg de pulpă de porc costă 13 lei/kg, iar cotletul fără os și ceafa costă 24 lei/kg.

După cum se vede, o diferență destul de însemnată. Și mai era o diferență. Atunci, carnea cu 33 de lei/kg nu o găseai, pe când acum o găsești pe toate drumurile.

Alimentară pe vremea lui Ceaușescu. Sursa foto

Alte prețuri la produsele de bază.

  • Brânza – 16 lei/ kg de vacă, 32 de lei/ kg de oaie. Acum găsești brânza de vacă este între 15 și 20 de lei/ kg, iar cea de oaie 25/kg.
  • Zahăr – 11 lei/kg. Acum este în jur de 4 lei/kg
  • Ulei – 12 lei/l. Acum este apoximativ 9 lei/litru

Mașina

O Dacie costa 70.000 de lei, iar spre final ajunsese la 75.000 de lei. De fapt cu banii ăștia nu cumpărai mașina. ci dreptul de a aștepta câțiva ani să ți se repartizeze una.

Acum un Logan costă aproximativ 10.000 de euro, ceea ce înseamnă 50.000 de lei.

Sursa foto

Concluzie

Ar mai fi foarte mult de scris pe tema asta, dar vă las și pe voi să vă amintiți prețuri de atunci. Cert este că sistemul comunist a fost un eșec din punct de vedere economic. Ideea controlului prețurilor este falimentară, dovadă fiind că atunci produsele nu doar că nu se găseau, dar erau și mai scumpe și de proastă calitate.

coadă pe vremea lui Ceaușescu. sursa foto

Poate că acum, după 30 de ani de la Revoluție multe nu sunt așa cum le-am visat atunci. Dar, din punct de vedere economic și al vieții de zi cu zi, nu încape niciun fel de comparație.

Acum trăim mai bine ca atunci.

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *