Careu cu vinuri de Sâmburești
Craiova Blog Meet 100 ne-a prilejuit încă o întâlnire din seria Brânzeturi cum se cu..Vin. După cum se știe, evenimentul este organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro, iar gazdă a fost, Ribs House.
Vinurile servite au provenit de la Domeniile Sâmburești, iar brânza de la Delaco – Fan Brânză, unul din cei mai mari jucători de pe piața de brânzeturi din România.
Vinurile au fost prezentate de Lenu și Narcis, care ne-au vorbit și despre Domeniile Sâmburești. Ce am reținut din prezentarea generală, este faptul că aici sunt vinificatori separați de vinuri albe și vinuri roșii.
Cât despre legenda că Hrușciov ar fi semnat documentul de retragere a trupelor sovietice din România în 1958, după o noapte în care a băut doar vin de Sâmburești, aici sunt mai rezervat. Am mai întâlnit legenda asta și la alte podgorii și chiar mă gândesc să scriu un viitor articol pe blog despre poveștile din podgoriile românești, fie ele reale sau legende.
Degustarea a fost o adevărată partidă de poker, în care crupierul a servit din prima un careu de patru vinuri.
Deschiderea a fost făcută de un Sauvignon Blanc. Un vin cu arome discrete ierboase. Fără să iasă prea mult în evidență, este un vin destul de plat, poate doar acciditatea să fie cea care îl face mai scoate în relief. El a fost asociat cu Camembert – Ile de France, o brânză fină, cu mucegai alb, moale, cremoasă, catifelată. Brânza a pus în valoare destul de bine vinul, combinația fiind peste cele două gusturi luate separat.
Apoi s-a plusat cu un al doilea vin alb – Chardonnay. Este cel mai consumat vin alb din lume, grație caracterului său versatil, care face să se adapteze ușor diverselor tipuri de climă și diferitelor tipuri de terroir. Față de primul vin, Chardonnay s-a dovedit a avea mai multă personalitate. Aromele florale au fost mai pregante, iar acciditatea mai echilibrată.
A fost asociat un o brânză British Cheddar – Delaco D’Exceptie. O brânză fermă, dar fărămicioasă, cu un gust în care se distingeau arome de alune. Acestea acopereau, în parte, vinul, astfel încât combinația era mai puțin reușită, față de prima.
Între vinuri ne-am rehidradat cu Aqua Carpatica. Regula spune că apa trebuie să fie măcar în aceeași cantitate ca vinul. Dată fiind canicula a fost ceva mai multă.
Perechea de vinuri albe a fost completată de cea de vinuri roșii.
Primul vin roșu a fost un Pinot Noir. Un vin elegant, cu o culoare nu atât de intensă, dar strălucitoare, cu arome fine de zmeură și fructe de pădure. Pentru asociere a fost ales Emmentaller Delaco, o brânză care nu se obține așa ușor. Asocierea s-a făcut din această perspectivă, deoarece și Pinot Noirul este un vin pretențios a cărui obținere necesită măiestrie din partea vinificatorului. Ca arome, Emmentallerul se distinge prin amestecul de fructe și nucă, iar asta a completat foarte bine vinul, deși, pe alocuri, l-a acoperit.
În fine careul a fost închis de un Cabernet Sauvignon puternic, corpolent, cu taninuri grele. Un vin lung care rămâne în memorie și în care se împleteau arome de fructe negre, în special afine şi prune uscate, în timp ce buchetul intens amintea de gemul de prune. Vinul a fost însoțit de o brînză Grana Padano Delaco D’Exceptie. O brânză tare, granulată, cu un gust în care se amestecau alunele și nucile și o onctuoazitate care se îmbina perfect cu taninurile din vin.
A fost combinația pe care am ales-o ca fiind preferată mea.
Între cele două vinuri roșii, s-au servit coaste, că doar eram la Ribs House, nu?
Cam așa s-a desfășurat degustarea care a închis prima zi a Craiova Blog Meet 100. Despre tot evenimentul am scris aici.
Cristi Nedelcu
0 comentarii