Brânzeturi cum se cu Vin de la Budureasca

Publicat de CristiNedelcu pe

42 de ediții de Brânzeturi cum se cuVin

Ușor, ușor am ajuns la cea de-a 42-a ediție a degustărilor din seria Brânzeturi cum se cu…Vin, eveniment organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro. Nu mai avem mult și vom serba semicentenarul, ceea ce , trebuie să recunoașteți, nu e puțin lucru.

De data aceasta, gazdă ne-a fost Trattoria Il Calcio Craiova , un restaurant deschis recent într-o fostă casă boierească, unde reîntâlnești ceva din farmecul de odinioară al Craiovei din Belle Époque.

imagine din interiorul Trattoriei Il Calcio Craiova


Vinurile au fost oferite de Crama Budureasca, iar brânza, ca de obicei, de Delaco.

Pentru mine a fost prima degustare cu vinurile de la Budureasca și eram curios pentru că știam că sunt într-un plin proces de rebranding. Crama a fost inaugurată în 2013 și de atunci s-a impus pe piața vinurilor din România. Dacă erați obișnuiți cu un anume mod al prezentării vinurilor de Budureasca, acum acesta s-a schimbat atât în ceea ce privește designul sticlelor, cât și eticheta. Se pare că, după cum spun specialiștii în marketing, odată la 5 ani orice firmă trebuie să schimbe ceva la prezentare. Rebrandigul de care aminteam mai devreme.

Crama a fost ”povestită” de Cristina Bolovan

, vinurile de Narcis

iar brânza de Daniel.

A fost o seară mai scurtă decât cele cu care eram obișnuiți până acum, pentru că au fost degustate doar patru vinuri, față de alte seri când am avut maraton și de 7 vinuri. Dar acest lucru a avut un mare avantaj. Am putut să degustăm vinurile pe îndelete, să apreciem asocierile la adevărata valoare. Mai mult, am avut chiar posibilitatea să vedem cum se desfășoară lucrurile la un concurs de vinuri, pentru că am avut la dispoziție o fișă de evaluare după toate standardele concursurilor profesioniste.

Și vreau să vă spun că nu este deloc simplu să faci asta. După primele două vinuri mi-am dat seama că jurizarea în această manieră este un lucru extrem de serios și care necesită multă atenție și disciplină. Chiar am depus un efort să duc jurizarea până la capăt și să încerc să fiu cât mai obiectiv.

1. Premium Chardonnay + Havarti Castello

Primul vin al serii a fost un Chardonnay. Este cel mai răspândit soi alb, pentru că este versatil, și de aceea este ușor de vinificat, adaptându-se oricărui terroir. Vinificat în stil de Lume Nouă, vinul a fost de fapt un cupaj, pentru că jumătate din cantitate a fost baricat. Un vin proaspăt,  cu aciditate ridicată, și arome florale, destul de plin pentru un vin alb.

El a fost asociat cu Havarti Castello, de departe cea mai bună brânză a serii. O brânză cremoasă, cu aroma intensă de unt, dar care a a dominat clar vinul.

2. Premium Fume + Emmentaler Delaco

Un cupaj de Sauvignon, Chardonnay și Pinot Gris. Al doilea fume pe care l-am degustat după cel de la Sarica Niculițel. Mi s-a părut a fi ușor agresiv, cu o  acciditate ridicată, dar cu arome ușoare, de iarbă și un post gust scurt.

Cred că am mai spus și cu altă ocazie că nu sunt mare fan Emmentaler, pentru că mi se pare destul de puțin aromată, în comparație cu celelalte sortimente de brânză.Și de această data, Emmentalerul a fost dominat de vin, sau cel puțin așa am simțit eu.

Înainte de a trece la vinul  rose al serii am făcut o constatare – bărbaților le-a plăcut mai mult primul vin alb, femeilor al doilea.

3. Premium Busuioaca de Bohotin + Cascaval Sofia Delaco


Busuioaca de Bohotin vinificată în sec este una dintre atracțiile Cramei Budureasca. Un vin cu arome subtile, care se dezvăluie abia la a doua degustare și care este în opoziție cu Busuioaca demidulce atât de cunoscută.

A fost dublu asociată – cu cașcavalul Sofia și cu Ementalerul. Mie, personal, mi-a plăcut prima combinație. Cașcavalul sărat a rimat bine cu aromele fine și elegante ale roseului.

4. Premium Shiraz + Gorgonzola Delaco D’Exceptie

Singurul vin roșu al serii. Un vin taninos, corpolent , cu arome de fructe de pădure și puțină vanilie, care s-a făcut remarcat prin personalitate. Într-un cuvânt un vin COMPLET.

Perechea lui a fost Gorgonzola, o brânză cremoasă, cu arome de ierburi și unt, cu un post gust accentuat, mai pe scurt o brânză INTENSĂ. Pentru mine a fost combinația IDEALĂ a serii.

A fost o seară relaxantă, în care am descoperit vinuri foarte interesante și în care ne-am simțit bine alături de prieteni.

Pentru că ăsta este principalul merit al vinului – leagă prietenii.

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *