Brânză şi vin în cinstea Zilei Vinului

Publicat de CristiNedelcu pe

A doua experiență (pentru mine) din seria Brânzeturi cum se CuVin s-a desfășurat în crama de la Rex, chiar în ziua când în Statele Unite se aniversa National Drink Wine Day. De data aceasta vinurile au fost oferite de Domeniile Vînju Mare, și, odată cu această podgorie, intrăm într-un teritoriu în care vinurile se împletesc cu istoria și legenda. Asta pentru că, în zonă, avem unele dintre cele mai vechi dovezi istoriografice legate de cultura viței-de vie. În mileniul I  î.C. aici locuiau sciții și agatârșii, despre care Herodot scria că dețineau vii renumite, iar Aristotel menționa că își cântau legile pentru a le învăța pe dinafară.  Desigur, nu facem nici o legătură directă între cele două informații, dar ele merită reținute. Iar istoria locului a curs împreună cu vinul când mai ușor, când mai vijelios.

12734111_1682145632043590_2915151836924026364_n

sursă foto – Dicţionar Culinar

 

Invitat și la această ediție prof. univ. dr. Nicolae Giugea – vicepreședinte ADAR –   a oferit soluția la dezbaterea care se declanșează la fiecare astfel de întâlnire în legătură cu terminologia corectă care trebuie folosită – asociere, combinare sau împerechere? Răspunsul corect – toate trei. Vinul și brânza sunt asociate atunci când sunt servite împreună, sunt combinate la faza degustării și împerecheate când ajungem în faza de postgust.

12745869_1682146332043520_1962157494225976848_n

prof.univ.dr. Nicolae Giugea explicând cum se asociază, combină şi împerechează vinul şi brânza.

Ca de obicei, brânza a fost oferită de Delaco, iar vinurile prezentate de Mirela Gheorghe, de altfel şi „autoarea” lor, în calitate de inginer tehnolog la Crama Vînju Mare, iar combinațiile stabilite de Alin Sântimbrean de la Dicționar Culinar.

Prima pereche a fost între o brânză Mini Brie și un vin Sauvignon Blanc 2014. O combinație clasică, între o brânză moale (nu se servește rece), cremoasă și delicată și un vin corpolent (deși e alb), cu un echilibru fragil între acciditate și conținutul de zahăr. O asociere care nu te scoate din zona de confort, dar a cărei savoare este de neconstestat.

12745489_1682145595376927_2259029247624771280_n (1)

Sursă foto – Dicţionar Culinar

A doua pereche a adus în farfuriile celor prezenți brânza Brie au bleu – Île de France și o Tămâioasă românească din 2013. Asocierea a fost interesantă în primul rând prin jocul de identitate pe care îl propune.

Brânza este franțuzească de inspirație nemțească, iar vinul este tradițional românesc, dar, în egală măsură, revendicat și de greci. Pentru că în ceea ce privește gastronomia și oenologia granițele naționale sunt doar constructe teoretice, fără suport în realitate. Cât privește combinația dintre ele, vinul sec cu un post gust intens acoperea, la faza de degustării, gustul fin cu nuanțe tari date de mucegaiul albastru. De altfel vinul, a cărui tărie era undeva la 13 grade, era extrem de expresiv, poate cel mai interesant din seara respectivă. Fără să știm gustând acest vin, îl omagiam pe Peter Mondavi, unul dintre marii oenologi ai lumii, dispărut recent la o vârstă venerabilă (101 ani) cel care a  revoluționat industria de vinuri folosind fermentarea la rece pentru a obține vinuri albe tari și aromate. Tehnica aceasta răspândită acum în întreaga lume (şi pe care elveţienii o folosesc pentru a scoate vinuri interesante din struguri de masă)

Vinul rosé al serii, obținut din Fetească Neagră, suplu dar puternic, elegant și cu accente de fructe de pădure și o culoare intensă ( ne aducem aminte de data trecută – la vinurile rosé culoarea este decizia exclusivă a vinificatorului) a fost asociat cu un Emmentaler aromat și ușor dulceag. Spre deosebire de combinația anterioară, aici lucrurile stăteau invers – brânza domina vinul.

Vinurile roșii ale serii au fost vârfurile de gamă ale Domeniilor Vînju Mare – Prince Vlad. Primul, un Merlot rubiniu închis, cu un miros intens, ușor iodat. Produs în 2010, maturat timp de 3 ani în baricuri și apoi pus în sticlă la învechit în 2013, a stat alături de un cașcaval afumat, dar în care aroma de fum nu era puternică ci mai curând subtilă. Combinația reușită stabilea echilibrul necesar între duritatea taninului și gustul de fum.

12744558_1682145645376922_164702645324811990_n

Sursă foto – Dicţionar Culinar

Ultima combinație are o poveste mai interesantă în ceea ce privește brânza folosită. Citiți aici cum am ajuns să gustăm, în loc de o brânză Danish Blue – Castello, o combinație inedită dar care s-a dus dincolo de tema evenimentului. Vinul cu care a fost asortată a fost Fetească neagră din 2013 care a dovedit din plin că este de rangul unui Cabernet Sauvignon. Culoare intensă, gust puternic în care taninul se simte pregnant, fiind însoțit de o fructuozitate accentuată.

12742520_1682146138710206_5849794030501260943_n

Sursă foto – Dicţionar Culinar

Şi dacă data trecută încheiam cu câteva versuri dedicate vinului, acum am ales o melodie. Paul Anka, care a intrat în istoria muzicii nu atât prin  melodiile interpretate de el, cât prin cântecul She’s a Lady scris pentru Tom Jones şi prin versurile pentru melodia-icon al lui Frank Sinatra My Way, cântă aici despre muzică, vin şi dragoste. Teme valabile oricând, dar mai ales de Dragobete!


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *