Ziua Europei

Publicat de CristiNedelcu pe

Ieri a fost Ziua Europei. Bineînțeles, nu cea oficială. Aceea este pe 9 mai, după cum bine știe toată lumea. A fost Ziua Europei, pentru că, la cele două extremități ale ei au avut loc două evenimente care demonstrează că Europa este, în primul rând, o proiecție imaginară care se construiește în fiecare zi.

Dar să le luăm pe rând.

Finala Campionatului European de Fotbal

Campionatul European de Fotbal de anul acesta (de fapt, de anul trecut, dar, na..) s-a dorit a fi unul care să întărească ideea de Europa. De aceea a fost aleasă formula itinerantă, care multora li s-a părut anapoda la început. Până la urmă s-a dovedit a fi o formulă de succes, dar din cu totul alte motive decât le-ar fi dorit organizatorii. Bine, românii s-au bucurat că au putut vedea pe viu fotbal de calitate, dar nu cred că la asta s-a gândit cei de la UEFA când au trecut și Bucureștiul pe lista orașelor gazdă.

Pe măsură ce competiția avansa și mari echipe ca Portugalia, Germania sau Franța plecau acasă, simpatiile virau către Italia. După semifinala Anglia-Danemarca 80% dintre europeni au devenit, brusc, italieni. Mihai Vasilescu a explicat cel mai bine aici.

sursa foto – mihaivasilescublog.ro

Iar în preajma finalei, toți și-au adus aminte de Brexit și au folosit asta ca principal argument în opțiunea pe care o luaseră.

Până și Comisia Europeană a intrat în jocul ăsta și a avut două postări, una înainte și alta după finală, prin care a ținut să le amintească britanicilor de unde au plecat.

sursa foto
sursa foto

Și uite așa, fotbalul a devenit un factor de coagulare socială extrem de puternic și un argument foarte puternic anti orice viitor … Exit

Alegerile din Moldova

De ani de zile Moldova este un fel de no mans land, unde Rusia reușea să mențină o stare de confuzie, propice proliferării unor oligarhi gen Plahotniuc, care au făcut posibilă o fraudă de proporții – un miliard de dolari dispăruți peste noapte.

Prin urmare, era foarte puțin probabil ca cineva să poată să mai impună în Moldova un discurs pro-european, când Rusia era atât de influentă.

De aceea, victoria Maiei Sandu la alegerile prezindențiale trecute a fost văzută mai  curând ca un accident. Doar că nu a fost un accident. Maia Sandu a reușit ceea ce părea aproape imposibil. A impus alegeri anticipate și le-a câștigat în ciuda campaniei intense susținută de rusofoni și de oligarhi.

sursa foto

Despre cum a decurs campania electorală în Moldova a scris Ramona Avramescu Ce înseamnă Europa?

La nivel oficial, Europa înseamnă istorie comună și valori care ne apropie. La firul ierbii, însă, pentru omul de rând, Europa înseamnă lucruri mult mai concrete. Să poți călători liber, să ai internet ieftin oriunde ai merge, să te bucuri sau să te întristezi la aceleași lucuri.

De aceea, această ediție a Campionatului  European de Fotbal a făcut mai multă propagandă ideii europene decât zeci de conferințe și discursuri oficiale.

Dacă Eurovisionul ar produce și ceva muzică nu doar jocuri geo-strategice și bârfe despre political correct, atunci ar avea un rol la fel de important în definirea spriritului Europei ca și fotbalul.

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *