Păcurarii și măsuratul oilor la Cerbăl

Publicat de CristiNedelcu pe

Vă povesteam în episodul trecut despre ediția de primăvară 2022 a expediției #PrinHD la Cerbăl, în care am participat la marcarea unui traseu turistic. După cum vă spuneam, la întoarcere, ne-am odihit ceva timp, după care am purces la cea de-a doua parte a zilei – participarea la măsuratul oilor.

Și, conform unui bun obicei, am început cu o pauză. Mai exact cu o vizită la stâna familei Rădos. Deși sunt orășeni, Georgel și Dana Rădos nu și-au uitat rădăcinile. Așa că, la un moment dat, s-au hotărât să investească și să își înființeze o stână. Acum au 100 de oi și capre. pe care le cunosc pe fiecare pe nume, și de care se îngrijesc împreună cu fiica lor Ana Maria.

Ana Maria Rădos în mijlocul mioarelor

De altfel, Ana Maria este o iubitoare a tradițiilor pădurenești și duce cu mândrie mai departe nu doar portul ci și cântecul popular.

Nimic nu se compară cu o masă întinsă, în aer liber, la stână. Familia Rădos ne-a servit cu un gulaș delicios, cu caș proaspăt, slană, cârnați, roșii și cu nelipsitele plăcinte pădurenești. Mai mâncasem și data trecută la Cutin, dar parcă acum au fost mai gustoase. Sau era doar efectul faptului că ne simțeam atât de bine în acele momente… Doar se știe că memoria papilelor gustative este atât de capricioasă.

În viitor, familia Rădos intenționează să deschidă aici un punct gastronomic local, și sunt convins că vor avea succes cu astfel de bucate.

Am mai fi stat la povești, dar urma să ajungem la punctul central al evenimentului – măsuratul oilor.

Alături de transhumanță, măsuratul oilor este una dintre tradițiile importante ale zonelor de munte, acolo unde creșterea animalelor reprezintă principala sursă de venit a oamenilor. Pentru că îngrijirea oilor nu este un lucru deloc simplu, oamenii s-au unit. Civilizația pastorală este una a colaborării și întrajutorării. Iar măsuratul oilor este expresia perfectă a acestui tip de civilizație.

Ce presupune acest obicei?

El marchează sfârșitul iernatului. Oile tuturor locuitorilor sunt strânse pe o culme de deal. Aici sunt mulse și se notează cât lapte dă fiecare oaie. În funcție de această cantitate, oamenii știu câtă brânză vor primi. Fiecăruia îi va veni rândul, pe parcursul lunilor următoare, să primească o cantitate de lapte egală cu numărul de zile cât vor sta oile la cioban, înmulțite cu cantitatea măsurată în această zi. Este, dacă vreți, un fel de CAR al laptelui.

Acum cantitățile de lapte se notează pe caiete, dar, în trecut, se însemnau ca pe un răboj pe boata pe care ciobanul o purta cu el. Aceasta este originea obiceiului de a ciopli toiegele păstorilor.

Ca orice moment important din cultura tradițională, el este însoțit de muzică și de o masă câmpenească.

Este o adevărată sărbătoare și mulți vin îmbrăcați în portul popular, împreună cu copiii și nepoții.

Ce mi-a mai atras atenția a fost faptul că la un moment dat cineva a strigat ”Păcurarii să aducă oile mai repede!”

Până acum nu credeam că termenul străvechi de ”păcurar” (care provine din latinul pecorarius) se mai folosește. El a fost înlocuit în cea mai mare parte cu ”cioban”, cuvânt de origine turcă (çoban ). Iată, însă, că în Ținutul Pădurenilor vechiul cuvânt încă mai circulă.

Seara am coborât în sat, unde s-a încins o Nedeie. Și pentru că tot am vorbit de etimologii să mai amintim că ”nedeie” vine din slavonul  nedĕlja (duminică).

Am ajuns seara tâziu la Căsuțele din Poiana obosiți, dar mândri că făcusem față unui program atât de dens.

Doar nu era să ne dăm bătuți, tocmai noi, bloggerii olteni. Am plecat a doua zi, cu convingerea că vom reveni #PrinHD.

Călătoria #prinHD, ediția de primăvară 2022 a fost un eveniment organizat de Călin Bobora și Asociația Media pe bune, susținut de primarul comunei Cerbăl, Mircea Costa, și pensiunea Căsuțele din Poiana Răchițelii.

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *