#Prin HD, în Ținutul Pădurenilor, la Cerbăl

Publicat de CristiNedelcu pe

Înapoi în Ținutul Pădurenilor

Anul trecut am fost în Ținutul Pădurenilor, când am participat pentru prima dată la expediția #PrinHD, pe care Călin Bobora o organizează de ceva vreme. Genul acesta de călătorie, îți oferă posibilitatea unor experiențe turistice și gastronomice inedite, iar modelul de promovare ar putea fi aplicat și de alte zone.

Revenind la excursia #Prin HD, nu am ratat prilejul de reveni în Ținutul Pădurenilor mă întoarce în această zonă așa că, împreună cu Diana am răspuns prezent la apelul pentru ediția de primăvară 2022.

Cerbăl este una dintre cele 7 comune care alcătuiesc Ținutul Pădurenilor. Este așezata pe o culme a munților Poiana Ruscăi, munți care alcătuiesc granița de vest a Ținutului. Culmile domoale ating o înălțime medie de 815 metri și dau naștere unor peisaje care rivalizează cu cele ale Bucovinei. Comuna este așezată la 44 km distanță de Deva și 22 km de Hunedoara.

Casuțele din Poiana Răchițelii

Am fost găzduiți într-un complex turistic care a fost amenajat din două gospodării țărănești. Casa are prispa împletită așa cum nu am mai văzut în altă parte.

Celelalte acareturi au fost și ele amenajate, păstrând exteriorul din bârne cioplite la bardă,

și având interiorul amenajat după toate standardele moderne, dar respectâd unitatea tematică tradițională.

Căsuțele din Poiana Răchițelii sunt, poate, cel mai bun exemplu despre ce înseamnă turismul rural care oferă confort dar păstrează și amintirea unor vremuri, tradiții, obiceiuri și îndeletniciri de odinioară. Este genul de turism care se poate dezvolta în multe zone ale țării.

Revenind la Căsuțele din Poiana Răchițelii, amsamblul oferă

  • 30 de locuri de cazare,
  • băi și bucătării,
  • ciubere încălzite,
  • balansoare,
  • foișoare,
  • tiroliană pentru copii,
  • spațiu pentru campare.

Și, pentru că se apropia seara am fost așteptați cu o cină cu bucate tradiționale.

Am mâncat brânză de oaie (doar am fost în zonă de păstori), virșli – cârnați tradiționali făcuți dintr-un amestec de carne de oaie și capră, suculenți și picanți, din care nu este recomandat să mănânci seara mai mult de doi, salam de vânat făcut în casă și o pâine bine crescută.

foto – Daniel Botea

Gazdele ne-au servit cu țuică, afinată și vișinată, iar noi am venit cu vinuri din Oltenia, mai exact de la Sâmburești, parteneri de hidratare fiind AQUA Carpatica.

Prin pădure, pe cărare

Întâlnirăm trei izvoare

Cea mai interesantă experiență a acestei părți a călătoriei a fost marcarea unui traseu prin pădure. Traseul pleacă de la Biserica din Poiana Răchițelii și te poartă, pe parcursul a două ore și jumătate printr-o pădure fabuloasă.

Să marchezi un traseu nu este așa de ușor cum pare. Desigur, am fost însoțiți de Călin Bobora, Mircea Claudiu Costa, primarul și Trandafir Gornic, viceprimarul comunei Cerbăl care cunoșteau zona cu ochii închiși.

Mare parte din muncă, și anume cea mai grea (defrișarea, stabilirea locurilor unde vor fi amplasate băncile sau hamacele) ei au făcut-o.

Dar, marcarea unui traseu mai înseamnă ceva. Înseamnă să parcurgi mereu traseul cu ochiul unui turist care este pentru prima dată în aceste locuri și nu are alte indicii decât marcajul nostru. ca urmare, cea mai frecventă întrebare, care revenea la fiecare 5 minute, era ”Și, de aici, se vede? Turistul știe pe unde să o ia?”. Și, după ce am împânzit drumul cu semne, sigur turistul pe care l-am tot invocat va ști ce drum să urmeze.

Acțiunea a presupus nu doar marcarea traseului, ci și decolmatarea unor izvoare și amenajarea unor zone de repaos, astfel încât plimbarea să fie cât mai relaxantă.

Întreaga acțiune a durat mai bine de patru ore și ne-a solicitat la maxim, pentru că, în tot acest timp, am și documentat toate operațiunile. Am fost voluntari, dar nu am uitat că suntem și bloggeri.

Foto – Daniel Botea

Am ajuns la căsuțe obosiți, dar mândri de ceea ce reușisem. Ne-am tras puțin sufletul pentru că urma să participăm la o veche tradiție păstorească – măsuratul oilor.

Dar, despre asta într-un episod viitor.

Ediția de primăvară 2022 #prinHD a fost un eveniment organizat de Călin Bobora și Asociația Media pe bune, susținut de primarul comunei Cerbăl, Mircea Costa, și pensiunea Căsuțele din Poiana Răchițelii.

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *