Îți place în Europa? Atunci hai la vot!

Publicat de CristiNedelcu pe

59674085_2907215755970105_7341381624753291264_n

 

Probabil că ești asaltat de numeroase mesaje pro-vot și simți cumva că ești sătul de așa ceva. De vedete, influenceri sau oameni poltici  care te îndeamnă să te prezinți la alegeri, deși nu ești foarte convins că asta te ajută în vreun fel.

Așa că, dacă vrei să iei o decizie în legătură cu asta, și nu ești încă hotărât, sfatul meu este să te întrebi dacă îți place în Europa. Încearcă să îți aduci aminte cum era înainte de 2007, când nu eram în Uniunea Europeană. Eu îmi aduc aminte că, atunci când am vrut să merg în Franța, am avut nevoie ca cineva de acolo să îmi trimită o chemare, vizată de Prefectura din zona unde locuia. Apoi m-am dus la ambasadă, unde am petrecut o zi la coadă aștepând să obțin o viză. Și este doar un exemplu.

Acum ni se pare normal să fim indignați că în unele comune nu există apă, canalizare sau asfalt, pentru că normal ar fi ca și la țară să fie aceleași condiții ca la oraș. Această idee de normalitate nu ne aparține, ci ne-a fost impusă de Uniunea Europeană în momentul în care am început negocierile pentru aderare.

Despre fondurile europene s-a scris atât de mult, încât au început să fie confundate cu esența Uniunii Europene. Ele sunt doar un instrument care ar trebui să reducă diferențele dintre  noi și ei. Că la noi mare parte din acești bani au fost furați, este problema noastră.

Nu mai spun despre miile de studenți care au studiat în Europa prin bursele Erasmus, care și ele ni se par acum lucruri banale.

Ei, acum gândește-te cum ar fi arătat România fără toate astea. Și cum ar arăta dacă noi am fi mers în ritmul pe care UE îl aștepta de la noi – dacă am fi construit autostrăzile pe care le puteam construi, dacă banii furați ar fi fost investiți. Și, după ce te gândești bine la asta te decizi dacă merită să te duci la vot sau nu.

Pentru că alegerile de duminică sunt, într-adevăr, despre dacă vrem să mai fim în Europa sau nu. Pentru PSD lucrurile sunt clare – partidul nu mai este acceptat în nicio familie europeană respectabilă și, singurul loc unde își mai găsesc adăpost este grupul acela ciudat al populiștilor (Salvini, Victor Orban, etc) care vin în Parlamentul European pentru a submina UE.

Cât despre referendum și aici lucrurile sunt simple. Dincolo de toate discuțiile juridice, aici avem să arătăm dacă vrem să limpezim lucrurile în justiție, sau vrem să revenim la vremurile când Năstase și Stănoiu discutau sentinețele la sediul PSD.

Așadar, revin la întrebarea din titlu? Îți place în Europa? Dacă da, atunci hai să arăți asta!

Cristi Nedelcu

 

 


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *