De ce un curs de creative writing?
Nu m-aș fi gândit că voi lansa un curs de creative writing, pentru că îmi spuneam că la noi nu sunt întrunite condițiile pentru reușita unei astfel de acțiuni. Dar, discuția cu cei de la LiterPress Publishing m-a convins nu doar de necesitatea ci și de faptul că un astfel de curs va fi bine primit.
În lumea anglo-saxonă cursurile de scriere creativă sunt o practică uzuală, și ele sunt organizate fie de universități, fie de diverși scriitori, sau asociații de scriitori. Motivele sunt destul de ușor de intuit – scrisul este, într-adevăr un act solitar, dar de cele mai multe ori, comuniunea cu alții care au aceleași preocupări le oferă celor care nu au prea mare încredere în ei posibilitatea de a scăpa de inhibiții.
La noi, scrisul este considerat mai curând un dar, decât un meșteșug. În mare parte da, scrisul ține de talent. Dar, nu este mai puțin adevărat, că există câteva reguli și rețete care îți pot ușura mult munca. Am să dau doar un exemplu.
Scrisul unui roman este o întreprindere care se poate dovedi mai dificilă decât crezi, dacă nu îți pui la punct un plan. Un plan din care nu lipsește de ce și cum să întocmești o fișă de personaj, cum să structurezi planurile narative, cum să conduci intriga, ș.a.m.d. Aceleași lucruri se pot discuta și în cadrul prozei scurte, unde există destule elemente pe care cineva care abia s-a aventurat în lumea scrisului să aibă nevoie să le stăpânească pentru a putea să își structureze materialul narativ.
În plus, cursul oferă o motivație extrinsecă celor care au talent, dar cărora le lipsește imbloldul de a scrie. Pentru mulți, un feedback venit la momentul potrivit este cel mai bun mijloc de a îi convinge să continue.
Cursul oferă și avantaje pentru dezvoltarea personală. Este un mijloc eficient de a îți testa limitele si a-ți pune la lucru imaginația într-o manieră proactivă.
Avem nevoie să descriem realitatea așa cum o percepem, pentru a ne limpezi gândurile și emoțiile. Este unul dintre cele mai bune instrumente de cunoaștere personală, din cele pe care le poate folosi un om.
Cursul este format din 6 ședințe săptămânale , cu periodicitate una pe săptămână. Fiecare ședință durează aproximativ 2 ore. În prima parte, va fi prezentată o temă (tipuri de conflicte, cum se construiește un personaj, etc), iar în partea a doua autorii vor citi textele proprii și acestea vor fi discutate. La finalul ședinței se va stabili o temă pentru ședința viitoare.
Povestirile cele mai reușite scrise pe parcursul acestui curs vor fi publicate pe siteul Literatura pe tocuri.
Înscrierile se fac pe adresa de email scriere.creativă.literpress@gmail.com, acolo unde cei care vor să participe trebuie să trimită un text de aproximativ 1.500 de cuvinte.
Cei selectați pentru participarea la curs vor fi anunțați, iar cursul va începe pe 26 mai. Îi aștept pe toți cei interesați.
Cristi Nedelcu
0 comentarii