DBD în acțiune – Domeniul Bogdan și Delaco

Publicat de CristiNedelcu pe

Degustările din seria ”Brânzeturi cum se cu…Vin” au devenit deja un adevărat ritual al bloggerilor olteni. Ajuns la ediția #43, evenimentul este organziat de Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro. De data aceasta, am fost răsfățați cu vinuri de la Domeniul Bogdan. Călăuze ne-au fost Vlad Burugă – somelier și Dan Cherăscu – Area Sales Manager la Domeniul Bogdan.

Domeniul Bogdan se individualizează pe piața vinurilor din România prin faptul că este prima fermă viticolă biodinamică din România. Dacă vinurile bio sunt un produs de nișă, vinurile biodinamice sunt o nișă a nișei.

Conceptul de vin biodinamic este încă destul de controversat și nu există o reglementare unitară la nivel european. În esență agricultura (și viticultura) biodinamică încearcă o abordare unitară și spirituală a întregii activități umane pornind de la principiile antropozofiei.

Domeniul Bogdan a luat naștere în 2011 odată cu înființarea în podgoria Murfatlar lângă satul Peștera, a unei plantații pe 154 ha. În cea mai mare parte, soiurile cultivate aici sunt internaționale. Dintre soiurile românești se găsesc Fetească și Tămâioasă.

La cinci ani de la înființare, în 2016, Domeniul Bogdan a obținut, de la Austria Bio Garantie( Organism de Inspecție și Certificare activ încă din 1994) Certificarea de Ecologic.

Ca urmare, seara a cuprins o premieră – am degustat un vin biodinamic. Dar, până să ajungem acolo, să le luăm pe rând.

Cuvee Experience Rose și Aperifrais Delaco

Primul vin al serii a fost un cupaj de Pinot Noir și Fetească Neagră. Un vin de un roz pal străveziu (roseul este singurul vin a cărui culoare depinde exclusiv de intenția oenologului, iar de câțiva ani buni de zile se poartă roseul pal). Un vin fresh, cu arome florale ușoare. Din punctul meu de vedere, genul de vin care merge foarte bine vara la piscină. Am făcut experiența asta acum câțiva ani într-o vacanță în Grecia, când am înlocuit aproape în totalitate berea băută pe malul mării cu un rose și pot să spun că rezultatul este remarcabil.
Vinul a fost asociat cu un Aperifrais Provence. Sunt bucăți de brânză foarte cremoasă asezonate cu condimente și ierburi de Provence. Eu nu sunt mare fan al condimentelor, și, cum vinul nu a fost foarte accid, mi s-a părut că a fost acoperit de brânză.

Premium Riesling  și Camembert  Ile de France

A urmat primul vin alb al serii – un Riesling de Rhin în monosepaj. Rieslingul are reputația că este foarte versatil și reflectă foarte bine caracteristicile locului. Acum am avut un vin simplu, cu arome florale, și de fân cosit. Aciditate a fost mai ridicata, iar post gustul scurt. Alcoolemia a fost ridicată, la fel ca și acciditatea, dar toate acestea au fost bine echilibrate, deși post-gustul a fost cam scurt. Asocierea s-a făcut cu un Camambert cu mucegai alb, cremos și cu gust intens.
Ca și în primul caz, branza a acoperit vinul.

Cuvee Experience Sauvignon Blanc și Riesling Italian și Brie Ile de France

Al doilea vin alb al serii a fost un cupaj de Sauvignon Blanc și Riesling Italian. Un vin cu o culoarea verzuie și arome florale discrete la care se adaugă cele de fân. Gustul pregnant de citrice și un post gust scurt, dar intens. Usor mai agresiv ca primul, ceea ce a fost un avantaj atunci când a fost vorba despre asociere.

Vinul a fost asociat cu Brie Ile de France. Am participat la numeroase degustări până acum ( nu stau să le număr), dar tot mi se pare o provocare să deosebesc Camambertul de Brie. Ambele au o cremozitate accentuată. Dacă este să găsim o diferență, aceasta ar putea fi într-un postgust de ciuperci pe care Brie îl are. Sau, poate, a fost doar o părere.

Asocierea a fost mult mai reușită, pentru că acciditatea și agresivitatea vinului a contrabalansat cremozitatea brânzei.

Primordial Chardonnay și Havarti Castello


Chardonnay este cel mai versatil soi și, prin urmare, cel mai cultivat. Respectând filosofia cramei, conform căreia calitățile vinului nu trebuie ascunse de aroma de lemn, vinul a fost maturat patru luni în butoi din Burgundia.  Nu în baric, așa cum eram obișnuiți la ate crame, ci în butoi. Asta înseamnă că vinul capătă o culoare intensă, dar gustul nu este impregnat de aroma de lemn. Acciditatea a fost una ridicată (6.6), ceea ce a fost principalul avantaj în asocierea cu brânza Havarti Castello. Este o brânză maturată, cu o aromă puternică de fân, ușor sfărâmicioasă și cu un post gust intens.
A fost una dintre cele mai reușite asocieri ale serii.

Premium Cabernet Sauvignon și Emmentaler Delaco

Cabernet Sauvignon este, pentru fiecare cramă, vinul care dă deplina măsură a priceperii oenologului. Fiind un vin de clasă după cum spun toți cunoscătorii. Ca și în cazul Chardonnayului, maturarea nu s-a făcut în baricuri. Pentru Cabernet Sauvignon au ales maturarea în budane de 2.500 l care i-au permis vinului să se matureze, fără a căpăta aromele de vanilie pe care le cunoșteam de obicei. După aceea, vinul a fost păstrat în recipienți de beton, o altă inovație a celor de la Domeniul Bogdan. Betonul permite, prin pori, vinului să respire, dar nu îi conferă alte arome. Astfel se păstrează principala lui caracteristică – sinceritatea. Vinul este de un rubiniu intens cu arome de fructe de pădure și  prune uscate.

Cred că am mai spus că brânza Emmentaler nu este favorita mea. De obicei mi se pare cauciucată și lipsită de arome intense. De data aceasta, nu a fost chiar așa și combinația cu vinul mi s-a părut a fi cea mai reușită. Aromele de fructe de pădure ale vinului s-au echilibrat cu brânza, iar taninurile au contrabalansat textura Emmentalerului.

Ce m-a făcut să votez această combinație ca fiind cea mai reușită a serii a fost faptul că ansamblul a fost mai reușit decât fiecare element în parte. CORPOLENȚA vinului și textura ECHILIBRATĂ pe care a avut-o Emmentalerul s-au contopit într-un ansamblu UNITAR.

Feteasca Neagra Pătrar și Grana Padano Delaco D’Exceptie

Vinul vedetă al serii a fost Pătrar – Fetească Neagră. Un vin biodinamic, a cărui principală caracteristică este sinceritatea. De atfel, intenția manifest a celor de la Domeniul Bogdan a fost ca vinul să nu fie acoperit de nimic. Fără enzime adăugate, fără nimic care să îi ascundă din caracteristicile lui originale.

Dacă ar fi să comparăm vinul cu o femeie, atunci Pătrar ar fi o femeie nefardată care își asumă naturalețea.

Ca urmare aromele au fost mai subtile decât sunt obișnuit la o Fetească, iar corpolența lui nu a fost atât de evidentă.

El a fost asociat cu Grana Padano Delaco D’Excepție, o brânză puternic maturată cu o aromă și un post gust foarte intense. Revenind la comparația de mai deverme, dacă Feteasca este o femeie nefardată, Grana Padano ar fi una cu un machiaj de seară foarte accentuat.

Este și motivul pentru care nu am ales această combinație ca fiind cea mai potrivită a serii.

Degustarea a fost găzduită de Trattoria Il Calcio Craiova, unul dintre cele mai elegante restaurante din Craiova.

Și pentru că am avut o degustare maraton, înainte de vinurile roșii am făcut o pauză de masă. Eu am ales Insalata Santorini, care s-a potrivit cu vinurile taninoase care urmau.

A fost încă o seară cu prieteni, vin bun, brânză bună, atmosferă pe măsură și multă veselie.

Pentru că rolul degustărilor este să aducă oameni împreună și să îi facă să împărtășească ceea ce le place.

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *