Untul de arahide – la mic dejun sau la desert?

Publicat de CristiNedelcu pe

”Suntem ca americanii”

Trei lucruri îmi aduc aminte că mi-au rămas din filmele americane văzute în anii 80 (da, pe atunci, mai puteai vedea câte un film american, de regulă la video, sau, rar, mai scăpa câte unul la cinematograf), sau imediat după Revoluție.

Primul erau hotdogii care puteau fi consumați la orice colț de stradă. Mi se părea fabulos să poți face asta. Experimentasem ceva similar în 1985 la Praga ( o să povestesc la un moment dat despre călătoria aceea prin țările socialiste, cu adevărat inițiatică pentru mine), și mă gândeam că la noi nu se va întâmpla asta niciodată.

Al doilea erau pungile cu popcorn pe care personajele le cumpărau invariabil când mergeau la film. Mi se părea aproape imposibil să faci asta, pentru că, mă gândeam eu, cum poți fi atent la film dacă mănânci floricele?

După cum știm prea bine, ambele lucruri sunt acum atât de banale, încât nu se mai miră nimeni de ele. Fac parte din peisajul nostru cotidian.

Al treilea aspect pe care l-am remarcat era faptul că, de multe ori, la micul dejun, americanii mâncau sandvișuri cu unt de arahide. Sincer să fiu, nu înțelegeam în primul rând ce este untul de arahide. Oricum, untul în general era o chestie greu de găsit. Iar cel de arahide părea o invenție SF.

După Revoluție, lucrurile s-au mai schimbat. dar abia în ultimii ani, untul de arahide a devenit un articol gastronomic mai prezent la români. Ca urmare au început să circule și informațiile despre proprietățile acestui aliment.

Prin urmare, untul de arahide nu mai este acum un sortiment chiar exotic, dar este departe de a fi intrat în obișnuința alimentară a românilor.

Avantajele untului de arahide

După cum spun nutriționiștii, untul de arahide este bogat în proteine și calorii. De aceea se recomandă a fi consumat dimineața, pentru că îți oferă energie pentru o bună parte din zi. Și așa mi s-a elucidat și misterul micului dejun din filmele americane.

Concret, valorile nutritive pentru 100 de grame de unt de arahide sunt următoarele

  • Calorii: 588
  • Lipide: 50 g
  • Colesterol: 0 g
  • Potasiu: 649 mg
  • Carbohidrati: 20 g
  • Proteine: 25 g
  • Calciu: 43 mg
  • Fier: 1,9 mg
  • Magneziu: 154 mg
  • Vitamina b6: 0,5 mg

sursa

Unul dintre producătorii de unt de arahide din România este Sunday Bites. Firma a fondată în 2019 de doi tineri, Anca din Rm. Vâlcea și Alex din Brașov, care și-au propus să realizeze produse vegane, gluten free – fără zahăr, sare, conservanți, grăsimi hidrogenate sau alte uleiuri adăugate.

Beneficiile pentru organsim ale untului de arahide sunt numeroase – duce la scăderea colesterolului, are proprietăți anti-oxidante și este o sursă importantă de vitamine.

Bineînțeles, untul de arahide nu este recomandat persoanelor care au alergie la alune.

Sunday Bites nu produce doar unt de arahide ci și o gamă mai largă de sortimente cum ar fi:

Cum se poate consuma untul de arahide

Untul sau cremele de arahide pot fi folosite în rețete de prăjituri. Mai exact pentru a prepara cookies (asta pentru a rămâne tot în zona culinară americană. Diana a făcut asta, iar rezultatul a fost delicios.

Eu nu mă aventurez în bucătărie, dar sunt și alte modalități de a consuma aceste produse – sandvișuri, ingrediente pentru smoothie-uri sau chiar pentru diferite sosuri folosite la aperitive.

Poftă bună!

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *