Schimbări climatice și sustenabilitate

Publicat de CristiNedelcu pe

Ce viitor pregătim copiilor?

Înainte de pandemie, se vorbea mult despre schimbări climatice și sustenabilitate. Erau subiecte extrem de prezente în spațiul public, mai ales după discursul susținut de Greta Thunberg în 2018 la TedxStockholm. A venit însă pandemia și omenirea și-a întors atenția de la un viitor fie el și apropiat, către un prezent tot mai îngrijorător.

Pandemia va trece și ne vom găsi din nou în fața întrebării – cum va arăta lumea în viitorul nu foarte îndepărtat. Pentru că așa cum spune un proverb indian citat tot mai mult în ultimul timp

Pământul nu este o moştenire de la părinţi, ci este un împrumut de la copiii noştri.

Youth are shaping the future

sursa foto

Acesta este titlul proiectului, inițiat de Go România, și lansat pe 25 noiembrie la Craiova, lansare care a coincis cu marcarea primei Zile a Educației pentru Climă. Desfășurat în cadrul unui proiect mai amplu, intitulat Mindchangers: Regions and youth for Planet and People ( finanțat de Comisia Europeană), Youth are shaping the future își propune să îi inițieze pe tineri în subiecte precum sustenabiliatatea și schimbările climatice.

Concret, proiectul, se desfășoară în perioada noiembrie 2021 – decembrie 2022 și va cuprinde patru workshopuri dedicate tinerilor care vor învăța despre prevenirea schimbărilor climatice. De asemenea, în perioada 30 mai – 5 iunie 2022 va fi marcată European Green Week  printr-un eveniment organizat la Craiova la care vor fi prezenți tineri din întreaga Europă. Ei vor participa la activiăți diverse cum ar fi vizite la ferme locale, dezbateri pe tema schimbărilor climatice, etc.

De ce este important acest subiect pentru Dolj?

Proiectul își propune nu doar să analizeze la modul general subiecte ca sustenabilitatea sau schimbările climatice, ci să evidențieze cum ne afectează pe noi în mod direct.

Doljul este una dintre zonele direct afectate de schimbările climatice. În sudul județului, există o zonă, denumită Sahara României,de aproape 80.000 de hectare acoperite de nisipuri zburătoare. Este singura regiune din țară, și cred că printre puținele din Europa, în care se află nisipuri similare cu cele din Sahara.

În plus, Doljul mai are o problemă mare – cea a deșeurilor care sufocă întregul județ.

În același timp, agricultura agresivă practicată în cei 50 de ani de comunism a dus la sărăcirea solului în elemente nutritive. În plus, pânza freatică a fost grav afectată de îngrășămintele folosite. Un studiu realizat de Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) Dolj arată că din 111 localități din Dolj. 87 sunt vulnerabile la nitriți și nitrați.

Despre toate aceste subiecte, am vorbit și cu alte ocazii, cum ar fi în cadrul întâlnirii ”Azi pentru mâine în comunitate”

Sunt doar câteva dintre datele care demonstrează că schimbările climatice și sustenabilitatea sunt lucruri foarte concrete pentru noi.

Cum a fost la lansare

Lansarea proiectului a avut loc la Coffice, un spațiu deschis nu de mult timp în Craiova, și care promovează un concept inedit, cel de anticafenea. Aici se plătește nu consumația, ci timpul petrecut.

Spațiul este amenajat astfel încât cine vrea să poată lucra liniștit, dar și să se poată organiza aici evenimente.

Înainte de lansarea proiectului am văzut o miniexpoziție cu desene realizate de Brenna Quinlan, o artistă din Australia care are asumat un program ecologist.

Apoi am participat la câteva jocuri de grup care au avut rolul de a ne pune întrebări în legătură cu modul în care evoluează o echipă și poate să acționeze într-un scop comun. Pentru că discuțiile despre cum putem acționa în viitor pentru o dezvoltare sustenabilă trebuie să pornească de la modul în care suntem noi dispuși să ne ascultăm unii pe alții, să ne ajutăm și să colaborăm.

Proiectul Youth are shaping the future este la început, dar promite să fie un bun exemplu prin care tinerii să primească informații despre aceste subiecte – schimbări climatice și sustenabilitate.

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *