Azi pentru mâine, sau în cel fel de mediu vrem să trăim

Publicat de CristiNedelcu pe

De obicei discuțiile despre mediu, reciclare, etc par destul de plictisitoare și departe de preocupările noastre de zi cu zi. În realitate, lucurile stau exact pe dos. Toate acestea ne privesc la modul cel mai direct. Iată câteva exemple.

Vara  de multe ori orașul este cotropit de un miros de nesuportat. Desigur vina principală este a autorităților care au amplasat Groapa de Gunoi atât de aproape de oraș. Dar responsabilitatea este și a noastră, a craiovenilor, care ar trebui să reciclăm mare parte din deșeurile pe care le producem. În felul acesta ritmul de umplere al celulelor de la Groapă ar fi mult mai mic.

Orice se plimbă prin județ, vede că acesta este, pur și simplu inundat de gunoaie. Pe câmpuri, lângă ape, pe marginea drumurilor, peste tot sunt aruncate gunoaie într-o nesimțire vecină cu inconștiența. Culmea este că, de multe ori, cei care aruncă gunoaiele sunt oamenii cu foarte mulți bani. Nu de puține ori am văzut SUV-uri pe care proprietarii dăduseră câteva zeci de mii de euro, din care zburau la propriu saci plini de gunoaie. Sau, mă rog, de deșeuri, ca gunoaiele rămâneau în mașină.

Jiul s-a transformat într-un adevărat loc unde sunt aruncate la întâmplare orice fel de deșeuri. Cine face un drum până la barajul de la Ișalnița o să aibă mai clară imaginea unui râu transformat în canal de deversare a gunoaielor.

Iar exemplele pot continua la nesfârșit.

Prin urmare nu, discuțiile despre mediu nu sunt simple idei ale unor hipsteri, ci privesc viața noastră de zi cu zi.

Și dacă unii s-au obșinuit să trăiască în mizerie, acest lucru nu trebuie să devină normă. Prin urmare, orice inițiativă care îi trezește pe cei de lângă noi și îi face să nu mai accepte această stare de lucruri este binevenită.

Iar o astfel de inițiativă este și ”Azi pentru mâine în comunitate”. Un proiect dezvoltat și implementat de Asociația CSR Nest, finanțat de Fundația Coca-Cola, prin The New World Program, în parteneriat cu Global Water Challenge.

Proiectul dorește să le ofere atât cetățenilor, cât și ONG-urilor din regiunea de sud a României, posibilitatea de a crea parteneriate cu autoritățile locale și companii private pentru a conlucra în sectorul colectării selective a deșeurilor. Proiectul face parte din platforma de sustenabilitate Azi pentru Mâine, care mai cuprinde proiectele Azi pentru Mâine pe Plaja și Azi pentru Mâine în Scoală.

În cadrul proiectului sunt organizate 24 de întâlniri în județele din sudul țării cu scopul de a îmbunătăți colaborarea și intervenția în domeniul colectării selective a deșeurilor.

În zona noastră s-au organizat două dezbateri – una la nivel de Craiova și alta la nivel de Dolj.În ambele s-a discutat despre situațiile concrete întâlnite la noi, pentru că, trebuie să recunoșatem, Craiova și Doljul sunt în coada tuturor clasamentelor privind reciclarea.

La finalul acestor dezbateri, informația privind colectarea selectivă urmează să ajungă la minim 25.000 de persoane. De asemenea, ·        vor fi selectați 50 de cerățeni sau organizații (ONG-uri, membri ai comunității sau companii), care vor dezvoltă un sistem de colectare selectivă, pentru a putea contribui la obiectivul general al proiectului.

Cei care doresc să afle mai multe despre cum funcționează tot proiectul pot accesa https://azipentrumaine.ro/.

Prin urmare, haideți să facem un efort fiecare dintre noi, cei care credem că merită să trăim într-un mediu mai curat.

Cristi Nedelcu

Categorii: publicitate

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *