Regatul de cristal

Publicat de CristiNedelcu pe

Multă vreme, pentru mine cristalul era o sticlă a cărei principală caracteristică era limpezimea. Desigur, efect al celebrei fraze ” Dragu-mi era satul nostru cu Ozana cea frumos curgătoare şi limpede ca cristalul, în care se oglindeşte cu mâhnire Cetatea Neamţului de atâtea veacuri” din ”Amintiri din Copilărie”. Iar despre cristalele de Boemia știam doar că sunt foarte cunoscute și.. cam atât.

Ce este de fapt cristalul?

În realitate, ”cristalul” înseamnă o sticlă în compoziția căreia există plumb. În Uniunea Europeană chiar există o normativă care stabilește ce denumiri pot să aibă produsele în funcție de cantitatea de plumb pe care o conțin. Astfel, produsele de sticlă ce conțin cel puțin 24% plumb pot fi catalogate drept ”cristal”, în timp ce produsele cu mai puțin oxid de plumb sau cu alți oxizi metalici folosiți ca înlocuitori trebuie să fie etichetate „cristalin” sau „sticlă de cristal”. În Statele Unite, lucrurile sunt ceva mai relaxate. ”Cristal” este orice produs de sticlă care are cel puțin 1% plumb.

De ce este prezența plumbului importantă? Pentru că îi conferă sticlei maleabilitate, o face ușor de prelucrat și, mai ales de gravat. Un conținut ridicat de plumb, face ca sticla să difuzeze lumina, iar dacă în compoziție este prezent și oxidul de bariu, atunci efectul este și mai spectaculos, deoarece asigură o difracție a luminii de înaltă calitate.

Cristalul de Boemia

Fabricarea cristalului de Boemia are o tradiție îndelungată. Meșterii sticlari din Boemia au descoperit că, folosind carbonatul de potasiu obțin o sticlă mai stabilă decât cea care se producea la vremea aceea în Italia.

Istoria cristalului de Boemia este strâns legată de regele Carol al IV-lea. Născut la Praga în 1316, el a fost încoronat ca Împărat al Sfântului Imperiu Roman în 1355. Două lucruri esențiale a făcut pentru zona de unde provenea. A înființat în 1348 Universitatea din Praga, prima universitate din Europa Centrală și a adus câțiva meșteri sticlari din Murano la Praga. Arta sticlarilor italieni se îmbină cu experiența celor din Boemia, care produceau o sticlă verde de bună calitate, și astfel ia naștere cristalul de Boemia, care va cuceri întreaga Europă.

Noul cristal Bohemia avea o mare calitate – putea fi ușor tăiat și prelucrat, obținându-se efecte spectaculoase.

La curtea Împăratului Rudolf al II-lea, în jurul anilor 1500, apar primele servicii de cristal gravate de către maeștrii sticlari din Praga și Karlovi Vary.  Alte surse îl indică pe bijutierul regal, Caspar Lehmann ca cel care a introdus tehnica gravării sticlei. Cert este că toate casele regale europene încep să își comande servicii din cristal de Boemia, iar în secolul XIX, acestea ajung inclusiv la Curtea Imperială a Japoniei. De la Scala din Milano, la  Teatro dell’Opera din Roma, și de la Palatul Versailles, la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg toate edificiile importante sunt îmbodobite cu candelabre făcute din acest cristal.

Până și regimul comunist instaurat după al Doilea Război Mondial în Cehoslovacia a păstrat și promovat brandul Cristal de Bohemia. Dovadă premiile obținute la expozițiile mondiale Expo 58 de la Bruxelles și în Expo 67 din Montréal.

Sfaturi practice pentru întreținerea paharelor din cristal de Boemia

Nu spălați paharele de cristal de Boemia la mașina de spălat vase, deoarece apa fierbinte și detergentul pot deteriora cristalul care își va pierde din strălucire. De preferat este să le spălați manual în felul următor:

Puneți pe fundul chiuvetei câteva  prosoape. Umpleți chiuveta cu apă călduță și adăugați detergent lichid. Spălați pe rând paharele de cristal și apoi limpeziți-le într-o soluție formată din 3 părți apă călduță și o parte oțet. Ștergeți apoi paharele cu o cârpă din bumbac.

Dacă paharele sunt foarte murdare se pot freca ușor cu o cârpă de bumbac sau cu o periuță de dinți cu peri foarte moi.

Unde se pot găsi produse de cristal de Boemia?

Desigur, înainte era ceva mai dificil, dacă nu erai reprezentantul unei case regală, sau vreun proprietar de hotel de lux. Și chiar și așa, trebuia să faci un drum până în Boemia, să consulți catalogul și să vezi la fața locului dacă produsele corespund cu catalogul.

Acum este mult mai simplu. Charisma are un set întreg de produse dintre cele mai diverse : pahare de vin, șampanie sau whisky, sfeșnice, bomboniere, etc.

Decanter Princess

Eu personal am pus ochii, din toată oferta, pe un decanter (văd că s-a impus termenul preluat din engleză în detrimentul celui românesc ”decantor”, deși DEX-ul nu a validat încă acest împrumut).

Așa că dacă o să fiți vreodată nevoiți să îmi faceți un cadou, știți ce să alegeți.

Dar nu trebuie să mă credeți pe cuvânt. Intrați pe siteul Charisma și vă convingeți singuri.

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *