Pelerin pe drumul vinului

Publicat de CristiNedelcu pe

Pelerinii dacă vor

Pot strânge-n palme mâinile divine

Strânsoarea asta e sărutul lor

Julieta

William Shakespeare – Romeo şi Julieta I,5

13592414_1735262830065203_8540792331721987373_n

Vinul este întotdeauna însoţit de o poveste, dar şi de un drum. Mai bine spus este povestea unui drum. Care a început demult, din preistoria din care el însoţeşte omul. Pe acest drum, pe care îl străbatem mereu cu fiecare degustare, cu fiecare întâlnire cu un nou vin, am întâlnit recent un Pelerin. Întâlnirea a fost prilejuită de o nouă experienţă din seria Branzeturi cum se… cuVin, găzduit de data aceasta de Vintage la Pasaj. Organizat de Asociaţia Bloggerilor Olteni şi Dicţionar Culinar, acestă întâlnire a prilejuit câteva premiere. Mai întâi crama – Drăgaşi. O recentă apariţie pe piaţa vinurilor din Oltenia, fiind prima ieşire în public a vinurilor Pelerin. Deocamdată vinuri albe, cele roşii urmând să fie lansate în toamnă.

13592223_1735262870065199_4789509693872774044_n

Crama Drăgași este o prezenţă inedită în zona aceasta a vinului, unde comerțul se combină cu informația, rafinamentul și educația. Pentru că piaţa de vinuri este una foarte dinamică, Crama Drăgași a decis să ducă povestea în altă direcție decât strict a comerțului cu vin. Crama este doar o parte a conceptului care presupune dezvoltarea turismului oenologic, şi asta ca urmare a unei pensiuni care oferă turistului posibilitatea unei experienţe complete ce pune vinul îl centru.

Trecând la degustarea propriu zisă, ea a avut câteva particularități. În primul rând brânza a fost oferită de firma Five Continent din Horezu. Și pentru că produsul pe care ea îl pune pe piață este o brânză puternic maturată, organizatorii au decis să folosească o brânză proaspătă pe care să o combine în diverse moduri, astfel încât să asigure varietatea necesară pentru un astfel de eveniment.

Degustarea  a început cu un vin alb, pinot gris, demi-sec. Un vin proaspăt, dar acid, cu un post gust intens, aproape amărui. Nivelul de alcool ridicat te poate ușor păcăli dacă nu ești atent și crezi că îți poți pune forțele cu el. Pentru asociere a fost folosită o brânză proaspătă, de două zile care contrasta cu post gustul vinului.

Cel de-al doilea vin a fost și cel mai intens. Un sauvignon blanc puternic alcoolizat, cu mult temperament care își anunță intenția de la prima înghițitură. Mirosul intens te face să înțelegi de ce oenologii francezi folosesc referințe animale când descriu mirosurile unui vin, față de cei români care utilizează doar termeni din zona vegetală. Pentru asociere s-a folosit un truc ingenios – peste brânză s-a pus miere. A fost cel mai interesant rezultat al serii pentru că dulceața mierii și brânza ușor sărată contribuiau la îmblânzirea vinului.

Al treilea vin a fost un rose, obținut dintr-un pinot gris. Acest soi este considerat mai puțin rafinat, din care se obțin vinuri albe puternice, cu un post gust intens. Vinificat în rose a dat un vin interesant, dar ușor agresiv. Ținut mai mult pe pielița vineție a strugurelui pentru a obține o culoare altfel interesantă, vinul a  pierdut din expresivitatea florală pe care un rose o presupune, și, îmbogățit cu tanin, a câștigat în onctuozitate și tărie alcoolică. Prin urmare vinul a păstrat doar culoarea rose, restul caracteristilor fiind mai curând al vinurilor albe. Asocierea cu brânza a fost în aceeași zonă a gustului intens, deoarece brânza a fost presărată cu piper. Asalt dur asupra papilelor gustative, oricum încercate destul de mult pe parcursul serii.

13521894_1735263663398453_5327664412992003738_n

 

Într-un final s-a dovedit o călătorie interesantă alături de 3 pelerini destoinici, dar cu care trebuie să nu îţi măsori puterile prea mult, pentru că te pot dovedi.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *