Noi cu vinul, polonezii cu brânza

Publicat de CristiNedelcu pe

Acesta a fost conceptul evenimentului POltenia Taste. Bloggeri români și militari polonezi ne-am reunit pentru a face un adevărat schimb de cultură gastronomică și oenological. Gazdă fost Magdalena Filary,  care a transformat Centrul Cultural Polonez într-unul dintre cele mai dinamice locuri ale Craiovei culturale.

grup

De data aceasta oficiile de prezentare a vinurilor le-a făcut Daniel Botea, care, dincolo de experiența acumulată în calitate de organizator al evenimentului Brânzeturi cum se cu.. Vin acum este și masterand și studiază vinificația. Prin urmare am avut parte de o adevărată lecție de degustare predate ca la școală. Din fericire, nu am dat și examen.

pozaaa

Primul vin pe care l-am degustat a fost un Sauvignon Blanc din 2018. Un vin floral, deschis, dar a cărui acciditate era puțin peste medie. Nefiind asociat cu nicio brânză l-am putut degusta pe îndelete și să trecem prin toate etapele pe care Daniel le-a explicat cu lux de amănunte.

botea 1

Între vinuri ne-am hidratat cu Aqua Carpatica , pentru a păstra sub control nivelul de alcool. De altfel, unul dintre secretele degustătorilor este acela că beau multă apă pe parcursul degustării.

Au urmat două vinuri Chardonnay, ca într-o adevărată lecție despre cum se pot obține vinuri total diferite pornind de la același soi de strugure.

Primul a fost un Chardonnay Domeniile Samburesti, un vin sprințar, cu arome de citrice și mere verzi, acid și în care se simțea destul de pregnant alcoolul.

Al doilea a fost Chateau Valvis Chardonnay 2017, vin care a obținut o medalia de aur la unul dintre cele mai importante concursuri de la Paris – ”Vinalies Internationales” de la Paris. Fără îndoială și-a meritat premiul pentru că era un vin perfect echilibrat și, deși avea un conținut alcoolic mai ridicat decât cele dinainte, acest lucru era compensate de o aciditate corect dozată, fâcându-l catifelat și rotund. De altfel acesta fusese maturat 6 luni în baricuri de lemn, ceea ce îi conferea arome de vanilie.

valvis

Ceea ce a fost deosebit, față de toate celelalte evenimente de până acum, a fost lecția de degustare de brânză. Pentru că, da, brânza se degustă folosind aproape aceeași pași ca în cazul vinului. Recent absolvent al unui curs intensiv de degustare de brânză, Daniel ne-a împărtășit din secretele acestei ocupații – de degustător de brânză.

aaaaaa

Iar vinul medaliat despre care vă spuneam a fost asociat cu o brânză care merita savurată de pe deplin. Tilsit ( Tylżycki) este o brânză creată de niște elevețieni care au migrat din Valea Emmental în Tilsit (Prusia de atunci, Rusia de azi). De fapt ei încercaseră să facă ementaler, dar ca în celebrul banc (eu vreau să montez o bicicletă, dar tot mitralieră iese), ca urmare a solului, hranei folosită de anaimale, condițiilor climatice etc, a ieșit altceva. O brânză care a luat numele locului și care are ceva din consistența ementalerului, dar cu un gust mai intens. Combinația nu a fost deloc rea, deși vinul merita savurat separat.

Și cu asta am terminat cu vinurile albe. Am trecut la un roze de Sâmburești obținut dintr-un Cabernet Sauvignon, asociat cu Gołka. O brânză cu un gust puternic, maturată, dar moale  care a acoperit rozeul lejer în care aromele de fructe de pădure începuseră deja să pălească.

 

roze

Ultima combinație a fost și cea mai intensă. Un Merlot corpolent, în care taninurile se simțeau din plin și care avea arome de fructe de pădure, ciocolată și magiun a fost pus alături cu Oscypek,  o brânză originară din Munții Tatra, considerată brânza tradițională a regiunii Podhale. Principala materie primă este laptele de oaie, dar în unele zone se folosește și lapte de vacă din rasă Podgórska. Brânza este puternic maturată, iar aroma ei de fum se potrivește foarte bine cu taninurile din Merlot, dând naștere unei combinații bine echilibrate.

A fost, fără îndoială, cea mai bună combinație care a încheiat în mod fericit o seară plăcută, în care polonezii au aflat mai multe despre vinurile noastre, iar noi am aflat mai multe despre brânza din Polonia.

Este unul dintre cele mai placute metode de a descoperi alte culturi.

Cristi Nedelcu

 


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *