Graffiti – de la un proiect fotografic la un volum de proză

Publicat de CristiNedelcu pe

graffiti

Totul a început cu fotografiile din seria #zidurilepovestesc. Nu mai știu când am început să le fac și să le postez pe facebook. Dacă mă gândesc mai bine, îmi aduc aminte că luni de zile am trecut pe lângă fostul magazin ”Confortul”, unde cineva scrisese ”Ce se întâmplă cu noi?”. Nu am fotografiat acest graffiti, deși mereu îmi propuneam asta. Apoi, într-o zi, când m-am decis să o fac, inscripția se ștersese. Cred că acesta a fost elementul declanșator al proiectului de a salva de la uitare aceste gânduri pe care oamenii le scriu pe ziduri.

Apoi, iar fără să îmi dau seama cum, fotografiile au început să nască povești. Nu toate, ci doar unele. Și asta este unul dintre lucrurile nedeslușite. Nu știu nici până acum de ce unele dintre aceste graffiti au născut povești, iar altele nu.

De fapt nu am nici până acum răspunsul la întrebarea ”Cum se nasc poveștile?”. Uneori am senzația că ele trăiesc într-o lume a ideilor cum ar fi zis Platon, sau într-un cloud cum am zice noi astăzi, și la un moment dat, aleg să se materializeze fără niciun motiv anume.

Cert este că din toate aceste fotografii s-au născut 12 povestiri. Câteva dintre ele pot fi găsite pe blog. Altele, nu. Toate sunt însă în volumul care, după multe ezitări și consultări, l-am numit ”Graffiti”. Un volum care spune povești ale orașului, așa cum le-am simțit și le-am imaginat eu. Și nimeni nu ne poate garanta că lucrurile nu s-au întâmplat într-un mod asemănător. Pentru că orice oraș are povești pe care nu le știm și care, uneori, lasă urme vizibile. De multe ori trecem pe lângă ele și nu le vedem, alte ori le înregistrăm grăbiți. Dar aceste povești sunt cele care de fapt construiesc orașul, care nu este o sumă de clădiri, străzi și piețe, ci tot ceea ce acestea găzduiesc.

Volumul a apărut la editura Heyday books, înființată de trei tinere entuziaste care s-au decis să parieze pe carte într-o vreme în care toată lumea se plânge că nu se mai citește (apropo, dacă tot cei care se plâng că oamenii nu citesc, ar citi, atunci consumul cultural ar fi altul).

carteeeee

Ar fi multe de spus despre carte. Dar acum este rândul vostru să spuneți ce credeți despre ea. Aștept opinii cu nerăbdarea cu care orice scriitor așteaptă întâlnirea cu cititorii săi.

Cartea poate fi comandată pe emag, sau pe Cărturești.

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *