Degustare în deplasare la Vinaltus Almăj
Seria de degustări, Brânzeturi cum se CuVin a ajuns la episodul 62. De data aceasta, evenimentul nu a mai avut loc așa cum eram obișnuiți la un restaurant, ci am fost oaspeții cramei Vinaltus de la Almăj. Aici, în imediata apropiere a Craiovei, Iustin Urucu, gazda noastră și-a construit propria cramă. Iustin Urucu are o experiență îndelungată în domeniul oenologic, fiind unul dintre cei mai solicitați consultanți pentru cramele din Oltenia și nu numai. Și pentru că a lucrat pentru mulți proprietari de crame, el s-a decis să își facă și propriile vinuri. Așa cum crede el, nu așa cum cred unii că cere piața.
Zona pe care a ales-o este una cu o îndelungată tradiție viticolă, atestată din secolul XVIII. Înainte de venirea comuniștilor, familia Poenaru avea o plantație însemnată. În jumătatea de secol care a urmat, comuniștii au schimbat de câteva ori vițele de aici.
După ce a preluat plantația, Iustin Urucu a decis să se axeze în mare parte pe soiuri autohtone, pentru că el crede că patrimoniul viti-vinicol al României și al Olteniei merită mai multă atenție.
O scurtă incursiune în Crama Vinaltus
Dincolo de prezentarea cramei, Iustin Urucu ne-a împărtășit și din experiența lui de atâția ani. O experiență care îl îndreptățește să afirme că Oltenia are capacitatea de a produce vinuri de cea mai bună calitate, find una dintre cele mai favorizate regiuni. Relieful, clima și terroirul sunt principalele argumente care susțin această idee. în plus, mai spune el, raionarea soiurilor s-a făcut cu responsabilitate, astfel încât putem spune că în Oltenia întâlnim cele mai reușite vinuri din țară. Și asta nu este un patriotism local, ci un adevăr.
De aceea, la Crama Vinaltus vinurile sunt produse sub două acronime – i.u.s.r. „Iustin Urucu Super Românești” și i.u.s.o. „Iustin Urucu Super Oltenești”.
După turul cramei, a urmat degustarea. Vinurile au fost prezentate de Iustin Urucu, proprietarul cramei, iar brânzeturile de Daniel Botea, absolvent de master Expertizare Viti-Vinicolă și degustător autorizat de brânzeturi.
Înainte de a povesti despre fiecare vin în parte, aș vrea să spun câteva lucruri generale despre vinurile degustate aici. Dacă ar fi să le caracterizez succint aș spune că sunt vinuri subtile, foarte aproape de aromele lor naturale. Pentru că Iustin Urucu nu crede în aromele puternice care aproape agresează papilele gustative. Din păcate spune el, și în oenologie se simte trendul din fast food – mirosuri și gusturi puternice care să impresioneze pe moment și care te îndepărtează de ceea ce este natural.
Corvus alb Crâmpoșie Selectionata + Aperifrais Ile de France
Degustarea a fost deschisă de o Crâmpoșie selecționată. Pentru că soiul nu există în plantație, Iustin Urucu a luat struguri de la Prundeni pe care i-a vinificat la crama lui. Inițial, spune el, nu era fan Crâmpoșie. Este un soi foarte vechi, des folosit mai ales în cupaje, pentru că, în esență, este un vin light. De aceea, a încercat altă abordare: prin momentul culegerii, modul de fermentare și drojdia folosită a obținut un vin mai viu, cu aciditate scăzută, cu arome florale ușoare și un post gust destul de scurt.
A fost asociat cu aperifrais Provence, o brânza moale, cremoasă care a echilibrat vinul, deși un pic de aciditate în plus ar fi făcut combinația mai bună.
Corvus rose + Brie au bleu Ile de France
A urmat un roze făcut exclusiv din Fetească Neagră. Este un soi greu de vinificat, mai ales în roze, deoarece cedează repede culoarea, iar aciditatea îi scade imediat. Recoltarea strugurilor este o adevărată provocare, pentru că aceștia își pierd repede calitățile, iar daca podgoria este prea mare este imposibilă obținerea unui astfel de vin.
Rezultatul a fost un vin ușor, simplu, cu arome florale, cu un gust de citrice și un post gust amărui. A fost asociat cu o brânză brie au bleu, cremoasă cu gust intens care a acoperit în mare parte vinul.
Demeter Sauvignon Blanc + Emmentaler Delaco
Primul vin din gama Demeter a fost un Sauvignon blanc din 2023 care provine din două parcele cu două clone diferite una din Italia, și alta din Franța. Un vin expresiv, mai corpolent decât vinul roze, cu arome de măr verde, soc și busuioc. A fost asociat cu Emmentaler, o brânză cauciucată, untoasă care s-a armonizat cu aromele proaspete ale vinului.
Corvus rosu (Fetească Neagră și Negru de Drăgășani) + Cașcaval Sofia Delaco
Deși soi vechi autohton, prefiloxeric, Negru de Drăgășani este recent reintrat în circuitul oenologic. Iustin Urucu spune că soiul aproape dispăruse din peisajul viti-vinicol al României. În 2001, a recuperat ultimele plante de Negru de Drăgășani și Novac și le-a dus la Stârmina. „Am dat cu mătura când am luat vițele de vie de la Drăgășani”. își aminteșe Iustin Urucu. În 2004 a făcut primul vin din Negru de Drăgășani, iar acum toate plantațiile de Negru de Drăgășani provin din plantația de la Stârmina, de altfel singura plantație certificată care a furnizat ochi altoi de Negru de Drăgășani. Acestea au ajuns și în Toscana, unde soiul a fost bine primit. Urmează să fie certificat, pentru a putea fi cultivat și acolo.
Pentru Iustin Urucu, Negru de Drăgășani este un soi foarte versatil de aceași calitate cu Feteasca Neagră. Dovadă, vinul pe care l-a făcut în care cele două soiuri se echilibrează rezultând un vin taninos, corpolent cu arome de fructe de pădure și post gust intens.
Asocierea cu cașcavalul a fost una interesantă, și dacă nu ar fi fost ultima combinație, desigur pe aceasta aș fi ales-o.
Și pentru a da un răgaz papilelor gustative să își mai revină, a fost și momentul în care am asezonat vinul cu o friptură la grătar și o salată.
Demeter Negru de Drăgășani și Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Exceptie
Asamblajul care a încheiat seara a fost o combinație extrem de interesantă. Cabernet Sauvignon este un vin puternic, taninos, corpolent, în timp ce Negru de Drăgășani este mai catifelat și mai fructat. Cele două soiuri au fost vinificate și învechite separat, apoi asamblajul a fost maturat aproape doi ani. A rezultat un vin rotund, plin, dar nu agresiv cu arome de cireșe negre și piper verde. Ca și celelalte vinuri făcute aici, aromele sunt mai curând subtile decât agresive.
Vinul a fost asociat cu cea mai maturată brânză – Grana Padano. Este obținută din lapte de vacă nepasteurizat, semi-degresat, și maturată timp de doi ani. Are o granulație fină, cu un gust intens dulce, de unt cu arome de nuci.
Pentru mine a fost cea mai reușită combinație a serii și vă sfătuiesc dacă aveți ocazia să o încercați. Noi am făcut fotografia la roze, dar atât eu, cât și Diana am apreciat cel mai mult vinurile roșii.
În rest, să auzim de bine cu vinuri bune și bună dispoziție!
Cristi Nedelcu
0 comentarii