Degustare româno-poloneză cu vinuri de la Vânju Mare
Cea mai recentă ediție a Brânzeturilor cum se cu…Vin a fost prilejuită de aniversarea a 10 ani de la înființarea Centrului de Limbă şi Cultură Poloneză Craiova. De un deceniu, acest centru este una dintre cele mai active instituții de cultură din Craiova și asta, în primul rând, grație Magdalenei Filary.
Din partea poloneză au fost prezenți reprezentanții voievodatului Varmia si Mazuria (regiuni înfrățite cu Doljul), precum și cvartetul Filarmonicii din Olsztyn (care participaseră cu o seară înainte la evenimentele organizate cu prilejul aniversării centrului polonez.)
Degustarea a fost găzduită de Casa Universitarilor, vinurile au fost oferite de Domeniile Vânju Mare, iar brânzeturile de Delaco.
Crama a fost prezentată de Ion Gîrniță, proprietarul Domeniilor Vânju Mare. Situată în Mehedinți, în apropierea Dunării, podgoria Domeniilor Vânju Mare beneficiază de o climă propice pentru vița de vie – vara, sunt puține zile în care temperatura depășește pragul de 35ºC, iar iernile sunt blânde, cu ninsori foarte rare, care de regulă durează puţin.
Vinurile și brânzeturile ne-au fost povestite de Daniel Botea, absolvent de master expertizare viti-vinicolă și degustător autorizat de brânzeturi.
Între vinuri ne-am hidratat cu apa Dolce Vita oferită de Grand Mass. Patru combinații ne-au fost oferite spre delectare.
- Vinul Principelui Tămâioasă Românească și Chardonnay + Aperifrais Ile de France
Un vin cu arome ușoare, florale de lămâiță, citrice și mere verzi. Aciditatea accentuată îl face destul de dur. În combinație cu Aperifrais, această aciditate contrabalansa cremozitatea brânzei, dar, pe altă parte, condimentele ce o însoțesc au constituit un adevărat asalt asupra papilelor gustative.
2. Prince Vlad Chardonnay + Havarti Castello
Un Chardonnay învechit în sticle, mai moale și cu arome discrete. Asociat cu o brânză daneză maturată, cu gust de unt și fân, s-a dovedit a fi dominat de aceasta.
3. Vinul Principelul Rose + British Cheddar Delaco D’Exceptie
A fost, pentru mine cel puțin, cea mai reușită asociere a serii. Vinul sec, cu arome discrete de fructe roșii de pădure bine coapte, dar și florale este bine structurat rotund și se potrivește cu aceste zile de primăvară. El s-a îngemănat foarte bine cu brânza cremoasă cu arome de unt și iarba cosită.
4. Prince Vlad Fetească Neagră + Grana Padano Delaco D’Exceptie
Un vin nematurat, plin, catifelat, cu arome de prune și fructe negre de pădure. Feteasca este unul dintre soiurile mele preferate și doar asocierea cu Grana Padano, o brânză dură și prea maturată pentru gustul meu m-a făcut să nu aleg această combinație.
O seară în care s-a vorbit în mai multe limbi, dar în care s-a râs la unison.
Pentru că vinul bun are capacitatea de a apropia oamenii, indiferent de cultura din care provin.
Cristi Nedelcu
0 comentarii