Atelierul de vinuri Primăverii nr. 45 a
Ultima degustare la care am participat înainte de a începe întreaga nebunie a coronavirusului mi-a oferit posibilitatea de a face, în sfârșit, cunoștință cu vinurile făcute de Narcis și Lenu. Îmi tot povestiseră despre ce fac, văzusem poze pe facebook, dar acum am avut ocazia să le și degust.
Pasiunea celor doi pentru vinuri a început cu degustări, a continuat cu un masterat la Facultatea de Horticultură și acum a trecut la un alt nivel – acela de a produce propriul vin. Și așa s-a născut Atelierul de de Vin Primăverii nr. 45 a o mică afacere de familie, în care este produs vin în cantități limitate, și de o calitate care concurează multe dintre cramele cu nume.
Care este diferența dintre un atelier de vin și o cramă? Crama face producție de serie și caută să obțină un gust ușor recognoscibil, care să identifice produsele dintre alte zeci care se găsesc pe rafturile magazinelor.
”Eu în schimb vreau altceva. Vreau să prind gustul anului și al strugurelui” spune Narcis care ne-a povestit pe larg cum a obținut fiecare dintre vinurile pe care le-am degustat.
De fapt, principalul avantaj al unui astfel de atelier este libertatea. Libertatea de a experimenta, de a încerca rețete noi, gusturi noi. Pentru că vinul este în primul rând despre libertate, pasiune și plăcerea de a descoperi.
Prima campanie de vinificare a Atelierului de Vin Primăverii nr. 45 a fost în 2017, când au cumpărat aproape 400 kg de struguri și au vinificat 4 vinuri. De atunci, cantitatea a crescut în fiecare an, ca și numărul de sortimente. Degustarea a cuprins opt vinuri din 2018 și 2019
1. „Regală” 2019
Primul vin a fost o Fetească regală pe care Narcis spune că a ținut-o două zile pe boștină pentru că deși este un soi alb, are tanin și a vrut să prindă acest gust. Rezultatul este un vin floral cu arome ierboase cu 12,6 alcool, acciditate medie. Într-adevăr un vin de deschidere.
2. Riesling de Rin 2019
A fost adus direct din tanc, nefiind îmbuteliat. Un vin cu acciditate ridicată, așa cum îi stă bine unui Riesling de Rin, cu aromă de măr verde. Servit la temperatura corectă este un vin foarte bun.
3. Capriciu
Merlot vinificat în roze, după metoda sângerării, fără să stea deloc pe boască, ceea ce i-a dat o culoare de foaie de ceapă. Un vin accid, cu 14,2 grade alcool ș un post gust ușor amărui.
4. Tămâioasa lui Mărinache 2019
Tămâioasa românească este unul dintre soiurile vechi autohtone și care, dacă este bine făcut, poate rivaliza, după părerea mea cu orice Chardonnay. Iar Tămâioasa lui Mălinache a fost făcută ca la carte. Un vin sec, dar foarte aromat și parfumat, cu nuanțe de soc și miere cu o acciditate pronunțată, dar echilibrat.
5. Vinul lui Precup 2018
Cabernet Sauvignon, un vin rotund și catifelat nu foarte astringent având în vedere soiul care de regulă este mult mai intens. Dar pentru că venea după Tămâioasa lui Mălinache, poate cel mai spectaculos vin al serii, a fost ușor eclipsat.
6. Iluzie
Un cupaj dintre Merlot și Fetească Neagră, echilibrat
și rotund ale cărui arome de fructe de pădure vanilie au fost potențte de
chipsurile de lemn folosite. Tehnica este utilzată atunci când nu vrei să ții
vinul în baricuri de lemn dar dorești să obții aproximativ același efect.
7. Interpretare
A fost un Merlot interesant, obținut într-un an
nu foarte ofertant, pentru că ploile au afectat mult calitatea strugurilor.
Tehnologic vinul a fost salvat prin folosirea unor drojdii de bună calitate din
Spania. Deși are 14,3 grade, alcoolul este integrat, iar aromele de vișine și
de fructe de pădure îl completează în
mod fericit.
8. Sauvignon Blanc – Orange Wine
A fost pentru prima dată când am băut un astfel de vin. Tehnologia a fost dezvoltată în Georgia, și este una atipică pentru vinurile albe. De regulă, strugurii albi sunt zdrobiți, apoi mustul este îndepărtat imediat și nu rămâne în contact cu pielița așa cum este în cazul strugurilor roșii. Aici lucrurile stau invers. După zdrobire, strugurii au fost ținuți 15 săptămâni pe boască, și au fost folosite, de asemenea, drojdii selecționate. Vinul rezultat este reductiv, nu oxidant și se spune dacă nu îți place de prima dată nu o să îți placă niciodată. În schimb, dacă îți place îl vei aprecia mereu. Eu fac parte din prima categorie, dar am apreciat experiența.
Tot ce am scris aici reprezintă doar o mică parte din experința pe care am trăit-o alături de Atelierul de Vinuri. Sincer, abia aștept să se încheie toată tevatura asta cu coronavirusul, să reluăm degustările și să mai avem o întâlnire cu vinurile de la Atelier.
Cristi Nedelcu
0 comentarii