Unora le place clasic, altora le place jazzul

Publicat de CristiNedelcu pe

 

jazzzzzz

Filarmonica Oltenia și-a făcut deja un obicei, și încă unul bun, din a promova jazzul. Dovadă stă nu doar Festivalul de Jazz (despre a cărui a treia ediție am scris aici ) , ci și concertele periodice organizate pe această tematică.

Un astfel de concert este programat chiar de la Filarmonica Oltenia. Intitulat ”De la clasic la jazz”, concertul este dirijat de Marius Hristescu și îi are ca soliști pe acordeonistul Eugen Negruță  și violonistul Eugen Ursu. Valentine’s Day

Pe Marius Hristescu îl cunoaștem din proiectele pe care le-a propus de-a lungul timpului, cum ar fi „Sempre Lyrica”, alături de soprana Diana Ţugui şi baritonul Sandor Balla. Dacă este să identificăm o preocupare contantă a lui Marius Hristescu, aceasta este readucerea în atenția opiniei publice a unor piese mai muțin cunoscute.  Astfel, în februarie 2010, a dirijat în primă audiţie lucrări ale compozitorului cipriot Savvas Savva, în 2011 și 2013 a adus în atenţia publicului Simfonia a II-a „Romeo şi Julieta” și Simfonia a VI-a „Divina Comedie” de Alfonso Rega, în 2012 Concertul Iranian pentru pian de Shaheen Farhat, Balada pentru trombon-bas de Eric Ewazen şi Cartoon pentru 13 instrumente de coarde şi clavecin de Zoran Eric.

Eugen Negruță este unul dintre cei mai cunoscuți acordeoniști și împreună cu Concertino Accordion Band a susținut  concerte pe toate meridianele lumii (Danemarca, Franţa, Italia, Austria, Polonia, Luxemburg, Belgia, Azerbaijan, Croația, Lituania, Germania, Elveția, Rusia, România, Coreea de Nord, China, Canada)

Desigur când auziți de acordeon primul lucru la care vă fuge mintea este muzica lăutărească. Aici însă suntem în alt registru, și cel mai bun exemplu este fragmentul următor, în care Eugen Negruță interpretează alături de orchestra de Camera Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău piesa ”Libertango” de Astor Piazzolla. Celebru musician argentinian, Piazzolla a revoluționat tangoul, dând naștere unui nou stil, Tango Nuevo. Mai mult, el a impus bandonéonul (acordeonul traditional din Argentina și Uruguay) ca instrument al acestui nou gen muzical. Iar piesele sale nu vor lipsi din concertul de vineri de la Craiova.

Eugen Ursu a studiat muzica la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, apoi la New York.

De-a lungul anilor a concertat ca solist cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Orchestra Națională a Companiei „TeleRadio Moldova”, Orchestra Națională de Cameră a Sălii cu Orgă. În prezent este solist al Concertino Accordion Band și concertmaestru al Orchestrei Naționale de Cameră a Sălii cu Orgă.

Mai jos aveți un fragment din concertul susținut de Concertino Band la World Music” Festival in Dogana Hall, Congreshaus, Innsbruck, Austria în 2013, cu Eugen Ursu la vioară și Eugen Negruță la acordeon.

Programul este foarte divers și cuprinde alături de lucrări de Piazzolla sau John Williams (cel care a scris celebra muzică de la Star Wars, dar și de la alte filme cum ar fi Jurassic Park, Schindler’s List, Home Alone sau pentru primele trei pelicule din seria Harry Potter) reinterpretări ale unor clasici ca Bach sau Rameau.

Sunteți curioși cum sună Bach la acordeon? Atunci ne vedem vineri la Filarmonică. Este unul dintre cele mai inedite cadouri pe care le puteți face persoanei dragi de Valentine’s Day.

 

Preţuri bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenţi, seniori)

Agentia de bilete, Calea Unirii, nr.16/ Telefon: 0251.414.698

Program: luni – vineri; orele 10:00 – 18:00

 

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *