Pentru a 49-a oară Craiova este muzicală
Festivalul Craiova Muzicală este cea mai longevivă și de prestigiu manifestare pe care Filarmonica Oltenia o organizează. Ajuns anul acesta la a 49-a ediție , Festivalul reunește între 5 și 17 decembrie artiști din AUSTRIA, UCRAINA, ELVEȚIA ȘI ROMÂNIA. Vor avea loc 8 concerte și recitaluri de factură diversă, de la vocal-simfonic, la muzică de cameră, rock simfonic și colinde.
Ce mi-a atras atenția din întregul program.
Desigur, toate evenimentele din cadrul Festivalului merită audiate. Dar, mie câteva mi-au atras atenția pentru că aduc un festival de muzică clasică mai aproape de sensibilitatea contemporană. Și cred că asta face acum ca un eveniment de o astfel de factură să fie receptat mai bine.
Vița de Vie simfonic
Adrian Despot este una dintre cele mai puternice voci ale muzicii românești actuale, și la propriu și la figurat. Și nu mă refer doar la rock. Proiectul Vița de Vie simfonic a fost lansat în 2018, în cadrul celei de-a două ediții AWAKE Festival, împreună cu Filarmonica din Târgu Mureș, condusă de dirijorul Remus Grama. El se va afla și de această dată la pupitrul dirijoral așa cum a fost și la Sala Palatului. Concertul promite să fie unul memorabil, cum o demonstrează acest fragment din concertul susținut la Târgu Mureș.
Concert de colinde Paula Seling
Pentru mine colindele sunt un must have al acestei perioade. Știu că pot fi enervante, mai ales că mallurile exagerează, iar reclamele dau dovadă de o lipsă de creativitate enervantă. Dar, un concert de colinde este cu totul altceva, deoarece atmosfera este una specială. Iar Paula Seling știe să creeze o astfel de atmosferă.
Iată un mic exemplu din concertul Acapella & Friends editia a IV-a, susținut în 2018, alături de Filarmonica de Stat Sibiu.
Vadim Neselovskyi – ”Odesa – a musical walk through a legendary city”
Concertul lui Neselovskyi este unul încărcat de semnificații. Născut în 1977 în Ucraina, Neselovskyi trăiește în SUA. În prezent, este profesor de pian jazz la Berklee College of Music din Boston, Massachusetts. Face parte din cvintetul Generations Quintet al lui Gary Burton, care a câștigat de șase ori premiul Grammy.
Concertul pe care îl va interpreta se numește Odesa: A Musical Walk Through A Legendary City și este o adevărată declarație de dragoste a lui pentru acest oraș devenit acum simbol al luptei Ucrainei împotriva agresiunii ruse.
După cum scria siteul www.allaboutjazz.com
”Odesa — a Musical Walk Through a Legendary City este modelarea muzicală a realităților strălucitoare și colorate ale acestui oraș-port de pe malul Mării Negre. Este schimbarea permanentă a perspectivelor din care iau naștere totalitatea și unitatea, la fel ca opresiunea și declinul, ascunderea, dezvăluirea și descoperirea care pe tot parcursul istoriei își lasă urmele.”
www.allaboutjazz.com
Am ales o secvență din acest concert.
Piesa poartă numele scărilor din Odessa, care au devenit celebre în urma filmului lui Serghei Eisenstein „Crucişătorul Potemkin”, care ca are ca subiect revolta marinarilor de pe crucişătorul Potemkin împotriva ofiţerilor ţarişti din 1905.
Filmul făcut de Eisenstein în 1925 este considerat actul de naștere al cinematografului modern și conține o scenă de masă care are loc pe aceste scări. Aici se vede pusă în practică teoria despre montaj al regizorului sovietic.
De atunci, scările din Odessa au intrat în istoria cinematografului mondial și sunt considerate simbolul orașului.
Ziua Filarmonicii Oltenia
Concertul care încheie festivalul este și cel mai grandios. Sub bagheta lui NICOLAE MOLDOVEANU, dirijor elvețian de origine română, Orchestra simfonică și Corala academică ale Filarmonicii ”Oltenia” împreună cu IOANA CRISTINA GOICEA (vioară), ȘTEFAN CAZACU (violoncel), MIHAI UNGUREANU (pian), IRINA IORDĂCHESCU (soprană) și CLAUDIA CODREANU (mezzosoprană) vor interpreta ”Gloria” de Vivaldi și ”Triplul concert” de Beethoven.
Așadar, sunt motive întemeiate să nu ratați acest festival. Biletele se procură online accesând link-ul de mai jos:
https://www.entertix.ro/g/607/filarmonica-oltenia.html
De asemenea, biletele se găsesc la agenția filarmonicii, din Calea Unirii 16, luni-vineri, orele 10:00-18:00.
Rezervări și detalii se obțin la numărul de telefon 0251 414 698.
Prețuri bilete: 40/ 50 lei; 15 lei (elevi, studenți, seniori
Agenția de bilete este închisă în zilele de 30 noiembrie, 1 și 2 decembrie 2022.
Cristi Nedelcu
0 comentarii