Poftiți la teatru!

Publicat de CristiNedelcu pe

Teatrul Național din Craiova începe o nouă stagiune în care premierele propuse aduc în fața spectatorilor craioveni texte esențiale din dramaturgia universală, dar și autori contemporani, atât români, cât și străini. În plus, regizorii care vor veni la Craiova aparțin mai multor generații și oferă publicului șansa de a putea intra în contact cu viziuni regizorale diferite.

Stagiunea se deschide cu o premieră care se anunță a fi unul dintre evenimentele teatrale ale toamnei – AIAS. ESEU DESPRE DEMENȚĂ în regia lui Mihai Măniuțiu. Spectacolul se bazează pe unul dintre textele păstrate de la Sofocle ”Aias”.

41832511_1980678925317681_5143652550221758464_o.jpg

scenă din AIAS. ESEU DESPRE DEMENȚĂ în regia lui Mihai Măniuțiu. foto – Albert Dobrin

 

După cum se știe, Sofocle este cel care a inventat tragedia așa cum o cunoaștem noi astăzi, atât din punct de vedere tehnic, cât și al personajelor. Una dintre sursele lui de inspirație a fost, la fel, ca și în cazul altor autori antici, Războiul Troian.  Doar că Măniuțiu nu explotează filonul eroic al acestui subiect. El aduce în discuție relația dintre nebunie și război. Eroii sunt confruntați cu propriile limite, dar și cu limitele pe care le induce tragedia unui conflict armat. „Vă este teamă să priviţi un om ce şi-a ieșit din minţi?/Nebun e cel care de sine nu mai fuge./Eu nu mai fug de mine însumi. Deci – sunt nebun!” strigă eroul principal după ce este pus în fața consecințelor tragic-grotești ale faptelor sale pornite din dorința de a se răzbuna.  Cum poate duce orgoliul la demență este tema pe care regizorul o propune, o temă atât de actuală într-o lume în care conflictele continuă să facă ravagii.

O altă veste importantă pentru iubitorii de teatru este faptul că Radu Afrim revine la Craiova, după ce a montat stagiunea trecută ”Dacă am gândi cu voce tare”. Poate surprinzător pentru cine  a urmărit activitatea lui Afrim, regizorul, care altmiteri este unul dintre promotorii textelor contemporane în care își regăsește neliniștile și frământările, a optat acum pentru un Cehov. El va pune în scenă unul dintre cele mai cunoscute, dar și mai dificile piese ale autorului rus – ”Trei surori”. Fără îndoială va fi de urmărit modul în care Radu Afrim va aduce aproape de sensibilitatea spectatorului contemporan acest text în care se resimt nostalgiile unei lumi care dispare (la mai puțin de două decenii de la premiera spectacolului, avea să izbucnească Primul Război Mondial, care va pune capăt definitiv lumii așa cum o înfățișa Cehov).

Radu Afrim nu este singurul regizor care revine pe scena Naționalului Craiovean. O vor face și Dragoș Alexandru Mușoiu care va pune în scenă un text al Alexei Băcanu ( o tânără autoare ale cărei piese sunt montate pe mai multe scene din țară), și Bobi Pricop care propune spectatorilor craioveni o întâlnire cu dramaturgia unui autor american de orgine armeană – Eric Bogosian.

Un alt nume important al regiei contemporane care va fi prezent la Craiova în această stagiune este Cristian Theodor Popescu. Unul dintre cei mai activi regizori ai momentului aduce în fața publicului un text semnat de autorul german Marius von Mayenburg ”Bang”. De altfel, nu este pentru prima dată când regizorul montează un text al acestui dramaturg. La Arad a montat ”Perplex” al aceluași autor.

Stagiunea este completată de alte două premiere care vor fi găzduite de sala ID Sârbu. ”Miroase a pradă” de Michele Lowe în regia lui Alexandru Boureanu și ”White Room” de Alexandra Badea, regia Florin Caracala.

Sunt principalele repere ale unei stagiuni care se anunță una de interes pentru publicul iubitor de teatru.

Cristi Nedelcu

 

 


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *