Început de toamnă cu festival de jazz

Publicat de CristiNedelcu pe

Când vorbim despre jazz, ne gândim imediat la libertate, improvizație, spirit ludic și energie. După cum se știe, jazzul apare la începutul secolului XX în New Orleans. Fiind un gen muzical extrem de viguros și prolific, din el se desprind numeroase stiluri – de la ragtime, în care pianul joacă rolul central, și Dixieland, caracterizat printr-o tehnică mai riguroasă, la stilul New Orleans, unde fantezia este debordantă, sau stilul Chicago unde trompeta devine pionul principal. Iar acestea sunt doar câteva dintre fețele unei muzici care de peste un secol se reinventează mereu.

 

festival de jazz

Cumva toate acestea ar părea în contradicție cu repertoriul unei filarmonici, unde muzica clasică impune rigoare și respect pentru canoane.

Și totuși, de trei ani, Filarmonica Oltenia încheie vara cu un festival de jazz care demonstreză că nu există contradicție între cele două moduri de a înțelege muzica.

Anul acesta, Craiova Jazz Festival va începe marți 10 septembrie printr-un concert susținut de Oltenia Big Band. Bandul condus de Dorin Măciucă este unul extrem de versatil, dovadă stilurile diverse pe care le abordează – swing, blues, bebop, Dixieland, modal jazz, latin-jazz-fusion, cuban-brazilian jazz.

A doua seară îi va avea ca invitați pe cei de la Arya Jazz Band, care vor interpreta melodii incluse pe albumul „LIVE SESSION:GO!”.

A treia seară de festival va aduce în fața publicului craioveran pe Ana Mardare și Tudy Zaharescu Jazz&Soul Band. Unul dintre cele mai cuoscute banduri din jazzul românesc, acesta are un repertoriu bogat care cuprinde   funk, R&B, motown standard jazz, reggae şi soul

Festivalul se va încheia vineri seara, 13 septembrie, cu un spectacol susținut de Cico’s Jazz Orchestra din Germania Feat. Oltenia Big Band. Cico’s Jazz Orchestra este condusă de Horia Dinu Nicolaescu. Născut în Craiova şi stabilit în Germania din 1971, este un nume cunoscut în lumea jazzului, susținând concerte la toate marile festivaluri de profil.

Biletele şi abonamentele s-au pus în vânzare la agenţia Filarmonicii „Oltenia” Craiova, din Calea Unirii Nr. 16, tel. 0251.414.698, luni – vineri, orele 10:00 – 18:00. Preţuri bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenţi, seniori); preţ abonament: 100 lei / 4 seri.

 

Cristi Nedelcu


1 comentariu

Unora le place clasic, altora le place jazzul – Graffiti pe nori · 12 februarie 2020 la 4:50 PM

[…] a promova jazzul. Dovadă stă nu doar Festivalul de Jazz (despre a cărui a treia ediție am scris aici ) , ci și concertele periodice organizate pe această […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *