Concert pentru tinerețe, vioară și orchestră

Publicat de CristiNedelcu pe

Concertul de vinerea trecută de la Filarmonica Oltenia a fost unul al tinereții. În prima parte, orchestra Filarmonicii a cântat alături de Cătălin Advahov, elev la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău. La numai 16 ani, Cătălin are la activ numeroase premii –  Premiul I la concursurile „Modest Iftinchi” București, „Erich Bergel și Dorothy Kitchen” Sibiu, „Nedyalka Simeonova” Haskovo (Bulgaria), Premiul II la concursul „Remember Enescu” Sinaia, fiind și finalist la prestigiosul concurs internațional „Arthur Grumiaux” de la Bruxelles (Belgia).

Cătălin Advahov pe scena Filarmonicii Craiovene sursa foto

            Alături de orchestra craioveană, tânărul violonist din Republica Moldova a interpretat Concertul nr. 1 pentru vioară de Max Bruch. Reprezentant al romantismului târziu, compozitorul german este autorul unui număr important de lucrări diferite ca întindere, dar dintre acestea Concertul nr. 1 este considerat o piatră de încercare pentru orice violonist. Cătălin Advahov a trecut cu bine de acest test, dovedind că este un virtuoz în devenire. Sunt convins că nu peste mult timp, vom auzi de concertele pe care le va susține pe marile scene ale lumii.

            A doua parte a serii a stat tot sub semnul tinereții. De data aceasta a compozitorului. Sub bagheta dirijorului Traian Ichim, venit de asemenea din Chișinău, orchestra craioveană a interpretat Simfonia nr. 1 de Felix Mendelssohn-Bartholdy, scrisă când celebrul compozitor avea doar 15 ani.

            Considerat al doilea copil minune din istoria muzicii, după Mozart,  Mendelssohn-Bartholdy a scris, între 12 și 14 ani, nu mai puțin de 12 simfonii, care, însă, nu sunt interpretate fiind socotite simple exerciții. Simfonia nr. 1 este considerată prima operă importantă a compozitorului german. Opera este un amestec de maturitate a tehnicii și vitalitate tematică specifică tinereții care se manisfestă prin lejeritatea cu care compozitorul trece de la pasaje energice la cele lente și suave, îmbinând vigoarea și grația.

            Orchestra craioveană a surprins cu mare acuratețe aceaste stări, rezultatul fiind un concert care le-a oferit spectatorilor o seară minunată.

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *