Urmele unui cutremur

Publicat de CristiNedelcu pe

Când am gândit rubrica anticariat, mi-am propus să scriu despre cărți vechi găsite prin anticariate sau biblioteci. Nu m-am gândit că voi scrie despre o ușă. Și totuși, s-a întâmplat. O ușă care vorbește despre un cutremur de acum mai bine de 100 de ani.

Ușa despre care vorbesc a stat mai bine de 100 de ani în interiorul unei case din centrul Craiovei. Casa a avut numeroși chiriași, dar inscripția din imagine a rezistat, aproape miraculos aș zice.

”Astăzi I iunie 1913 s-a cutremurat pământul la ora 11,33 m. Durata a fosst 40 sec.”

P.D. Rădulescu

Ce l-o fi determinat pe domnul Rădulescu să își transforme ușa într-un jurnal sui-generis nu mi-am putut imagina, oricâtă experiență aveam după scrierea volumului Graffiti.

În schimb, am căutat informații despre cutremur. El a avut loc în iunie (14, dar pentru că România a trecut la calendarul gregorian abia în 1919, craioveanul a notat data de 1), cu epicentrul în Bulgaria la Veliko Târnovo. Interesant este că în același an, marele geolog român Mathei M. Drăghiceanu publică volumul ”Cutremurul de pământ din 1 iunie 1913”.

Drăghiceanu nu era la primul volum de acest fel. În 1896 el publicase lucrarea ”Les tremblements de terre de la Roumanie et des pays
environnants”
în care analiza cutremurele din anii 1802, 1832 şi 1838.

A avut și contribuții în domeniul hidrologiei, cea mai importantă lucrare fiind ”Studii asupra hidrologiei subterane din punctul de vedere al alimentării oraşelor din România Mare cu privire specială asupra alimentării Bucureştiului” în care face referire și la Craiova.

Și tot în acel an, Ion Voinescu (cel care a însoțit în calitate de operator de film Armata Română în cel De-al Doilea Război Balcanic și a realizat 7 filme despre acest război) a făcut și pelicula ”Teribilul cutremur din Bulgaria

Deși ar părea puțin probabil inscripția de pe ușa din Craiova a rezistat la fel de mult ca filmul și cartea. Pentru că semnele pe care le lăsăm în urmă sunt mereu capricioase.

Cristi Nedelcu

Categorii: Anticariat

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *