Seară cu surprize și premiere

Publicat de CristiNedelcu pe

Seria degustărilor Cum se cuVin (denumire aleasă de organizatorii evenimentului, Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro, pentru a traduce termenul pairing, mai greu de echivalat în limba română) a ajuns la numărul #39.

Prin urmare, ar fi fost de presupus că, după 38 de astfel de întâlniri, mai greu vei găsi lucruri care să te surprindă. Și totuși, seara ne-a oferit câteva momente inedite.

Gazda ne-a fost și de această dată Restaurantul Ribs House.

Voi vorbi imediat despre surprize, dar mai întâi să prezint crama care a fost invitata serii și despre care ne-a vorbit Anca Nica, directorul de vânzări de la Domeniul Aristiței .

Anca Nica și Daniel Botea

Domeniul Aristiței

Crama ”Domeniul Aristiței” este situată în Valea Călugarească, satul Nicovani și face parte din Podgoria Dealul Mare. Este o cramă boutique nouă care deține 4 ha cultivate cu viță de vie și are încă 12 hectare în arendă.

Crama Domeniul Aristiței – sursa foto

Înainte de Al Doilea Război Mondial, terenul și crama au aparținut lui Ion Bujoiu, inginer, om politic, industriaș de marcă al României interbelice și Ministru al Industriei în Cabinetul Tătărescu din anii 37. A fost arestat în 1948 și condamnat în lotul Max Auschnitt, iar terenul și crama confiscate de comuniști. După 1989 terenul a fost retrocedat moștenitorilor familiei, de la care în 2013 a cumpărat D-ra Bianca Ioniță, redenumind domeniul după mama sa, D-na Adina Aristița Ioniță. Este a patra generație de Aristițe din familie, și urmează a cincea.

Odată cu schimbarea de proprietar, are loc o revitalizare a zonei. Este reconstruită crama, situată în mijlocul plantației, unde se află și o cultură de lavandă și câțiva migdali, și dotată cu utilaje ultramoderne de vinificație ce are o capacitate de producție de 100000 lt. Via a fost replantată în totalitate în special cu Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon.

Vinurile pe care le-am degustat fac parte din gama premium a cramei, Vizionar, și sunt produse de oenologul Cristi Tudor care și-a pus amprenta pe vinuri la propriu și la figurat, pentru că etichetele gamei au chiar amprenta sa pe ele.

Surprizele serii

După cum spuneam degustarea ne-a oferit câteva elemente de noutate, sau mai puțin întâlnite. Să le luăm pe rând.

Rieslingul de Rin. Un vin foarte puțin întâlnit în România. Daniel spune că este a treia oară în cele 39 de degustări când avem acest vin și îl cred pe cuvânt, pentru că eu nu am participat la toate. Dar, pentru mine a fost o premieră și, trebuie să recunosc, că este un vin care impresionează. În general, nu sunt mare fan Riesling, dar acum am văzut diferența dintre Rieslingul italian și cel de Rin. Acesta din urmă are arome fine de citrice coapte, grapefruit și miere, un gust bine structurat, ușor mineral, cu o aciditate intensă și bine integrată.

Rieslingul de Rin și aprerifrais (plus British Cheddar)

Aperifrais. O altă premieră a degustării au fost  aperifrais –urile –  bucățele de brânză proaspătă, cu o textură cremoasă, ornată cu bucățele de legume și condimente. Tot pentru prima dată am avut la degustare mai multe soiuri de brânză decât vinuri, prin urmarenumărul de combinații (pariring) a fost sensibil mai mare, ceea ce a îmbunătățit experiența.

Burgundul Mare. De asemenea, un soi puțin întâlnit în cramele din România acum. Eu cel puțin nu am băut niciodată un Burgund nici vinificat separat, nici în cupaj. Prin anii 70 era folosit intens, deoarece este un soi extrem de productiv, iar comuniștii după cum se știe erau adepții cantității. Doar că vinificat separat, Burgundul Mare dă un vin cu mai puțină personalitate. De aceea se folosește în special în cupaje. Așa a fost și acum, el făcând parte din cupajul de Roze al serii (30% Burgund Mare și 70% Fetească Neagră). Rezultatul a fost unul spectaculos, un roze intens, cu un post gust amărui care îi conferă personalitate și caracter. Are arome de coacaze roșii, vișine coapte și citrice, un gustul intens, racoritor și prelung.

Interesant este faptul că normele UE impun ca la înscrierea soiului pe etichetă să se treacă obligatoriu ambele cuvinte Burgund Mare. Nu pentru că ar mai exista un alt Burgund, ci pentru că așa au cerut producătorii din Burgundia (Bourgogne – Franta).

Asocierile pe care le-am degustat

          Deși podgoriile din Dealul Mare sunt recunoscute pentru vinurile roșii, întâmplarea a făcut ca degustarea să fie una axată pe vinuri albe. Mai exact, din cele 5 vinuri degustate, 3 au fost albe, unul roze și unul roșu.

•        Domeniul Aristitei Vizionar Riesling Rhin + Camembert

•        Domeniul Aristitei Vizionar Chardonnay + British Cheddar + Aperifrais

•        Domeniul Aristitei Vizionar Cupaj alb (Sauvignon Blanc + Chardonnay + Riesling Rhin + Muscat Ottonel) + Emmentaler Delaco

•        Rose (Burgund și Feteasca Neagra) + Bavaria Blu

•        Fetească Neagra + Delaco Creamy Blue + Grand Bavarese

Asocierea serii

Din punctul meu de vedere, bătălia s-a dat între Feteasca Neagră în combinație cu Delaco Creamy Blue și Grand Bavarese și Chardonnayul asociat cu British Cheddar și  Aperifrais.

În prima combinație m-a atras vinul, mai ales că Feteasca Neagră este printre soiurile mele preferate. Iar cel vinificat de Cristi Tudor este un vin cu o personalitate foarte puternică. Are arome de fructe confiate, curmale, stafide, prune uscate, dar si o notă ușor picantă. Vinul este cu atât mai surprinzător, cu cât nu este baricat.

Grand Bavarese este o variantă industriala a celebrului Roquefort. O brânză cu mucegai albastru, semi tare, cu gust picant și prea intens pentru gustul meu. Practic, a acoperit vinul. Poate în combinație cu un Cabrnet Sauvignon, lucrurile ar fi stat altfel. Nici cea de-a doua brânză cu care a fost asociată Feteasca, Creamy Blue, nu a avut rezultatul scontat. Este o branza înnobilată cu mucegai albastru, cu un interior cremos, dar care a fost acoperită de vin.

Prin urmare, asocierea serii a fost cea dintre Chardonnay și British Cheddar/ Aperifrais. Vinul, unul extrem de reușit, are o culoare gălbuie intensă și este extrem de aromat, cu o acciditate ridicată, care a ajutat mult asocierea cu brânzeturile. Tăria alcoolică ajunge la 14%, dar care nu se simte, fiind un vin echilibrat. Aromele resimțite sunt de pere, și flori de câmp, cu ușoare note de unt și migdale. Pentru asociere au fost nu mai puțin de 3 brânzeturi – British Cheddar, Aperifrais Cote D’Azur și Aperifrais Provence. Prima este o brânză cu o consistență aparte – ușor cauciucată, dar fermă, cu un gust puternic de unt și arome de fân. O combinație foarte bună cu Chardonnay-ul accid și intens.

Dar, mult mai reușite au fost combinațiile între cele două tipuri de Aperifrais și Chardonnay. Brânza cremoasă și aromele cu care este condimentată (cimbru și arpagic la Aperifrais Provence și ardei, ceapă, oregano, busuioc, usturoi, roșii, patrunjel, piper și măsline verzi la Aperifrais Cote D’Azur) a făcut un mixt perfect cu vinul ale cărui arome s-au îmbogățit în acest fel.

Seara, foarte reușită, s-a încheiat cu promisiunea că vom organiza o deplasare la Dealul Mare să cunoaștem vinurile de la Domeniul Aristiței la ele acasă.

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *