”Pelerin” pe drumul vinului – popasul 3
Prima întâlnire cu vinurile ”Pelerin” de la Domeniul Drăgași a avut loc în 2016 și scriam atunci că ” vinul este întotdeauna însoţit de o poveste, dar şi de un drum.” Al doilea popas pe drumul ”Pelerinului” l-am făcut în 2018, când am degustat pentru prima dată un Cabernet Franc.
Așadar, acum, eu și Diana, am făcut al treilea pas pe drumul ”Pelerinului”. Și, dacă de data aceasta nu am mai avut parte de nicio premieră, reîntâlnirea cu aceste vinuri a fost una plăcută și reconfortantă, ca atunci când revezi un vechi prieten.
Vinurile de la Crama Drăgași au această calitate, de a te face să te simți între prieteni și să depeni amintiri.
Brânzeturi cum se cu…Vin, ediția 54
Această reîntâlnire cu vinurile de la Domeniul Drăgași ne-a fost prilejuită de cea de-a 54-a ediție a Brânzeturilor cum se Cu…Vin
Vinurile au fost prezentate de Alina Bușu de la Domeniul Drăgași, iar brânzeturile și asocierile culinare au fost detaliate de Daniel Botea, degustator autorizat de branzeturi și absolvent Master de Expertizare Viti-Vinicolă.
Domeniul Drăgași face parte din constelația de crame de pe dealurile Drăgășanilor, unde se împletesc într-un melanj perfect terroirul cu influențele climatice ale Oltului și razele soarelui.
Dacă este să găsim o caracteristică a vinurilor de aici, ar fi aceea că se produc doar în ediții limitate. Ca urmare, când bei un vin de la Domeniul Drăgași, simți că faci parte dintr-un club select.
Ce am degustat
Cinci au fost asocierile care ne-au fost servite și explicate pe îndelete
- Pelerin Cuvée Blanc ( Sauvignon Blanc + Pinot Gris) + Aperifrais Ile de France
Am început cu un cupaj de două soiuri albe.
Un vin care mie mi s-a părut ușor agresiv, cu o aciditate destul de pronunțată. Este drept că această aciditate a fost în consonanță cu brânza a cărei cremozitate a fost destul de ridicată.
- Pelerin Sublim Fumé (Sauvignon Blanc) + Camembert Ile de France, Sauvignon Blanc fume Baricat 6 luni in butoi afumat
A urmat un monosepaj mai aromat ca primul, dar păstrând nuanțe de agresivitate, date de o aciditate ușor ridicată (cel puțin pentru gustul meu).
Baricarea nu este un procedeu specific vinurilor albe, dar aroma obținută în acest caz ne arată că regulile sunt făcute pentru a fi puse mereu în discuție. Asocierea a fost făcută cu un Camambert, dar, la sugestia lui Daniel am încercat și asocierea cu Aperifrais-ul de mai devreme și, parcă, le stătea mai bine împreună.
Sau poate era doar o impresie.
- Pelerin Rosé + Emmentaler Delaco
Odată încheiată partea dedicată vinurilor albe (sau deschiderea, dacă este să folosim termeni din șah) s-a trecut la primul rosé.
Un vin bine făcut, ușor (sau cel puțin asta era senzația, pentru că are 12,5 grade tărie alcoolică), cu arome florale și un gust subtil. A fost asociat cu un Ementaler cam cauciucat (dar așa cum spun mereu, acest sortiment nu este favoritul meu)
- Pelerin Ramato (Pinot Gris) + British Cheddar Delaco D’Exceptie
A fost rosé-ul vedetă al serii. Asta pentru că este obținut din Pinot Gris, adică dintr-un soi de struguri albi. După cum se știe, vinurile rosé sunt obținute doar din struguri negri, mustul fiind lăsat foarte puțin pe coajă (câteva ore), pentru a nu extrage prea multă culoare. (Ca o mică bârfă, acum câțiva ani, italienii au încercat să obțină de la Comisia Europeană dreptul de a obține rosé din cupajul vinurilor albe cu cele roșii, dar au fost ferm refuzați).
Ramato este singurul rosé care se obține din struguri albi. Asta pentru că Pinot Griul este socotit o variație mugurală a soiului Pinot Noir. De aceea, Alina Bușu spunea că ei îl socotesc un vin roșu ”sub acoperire”. Cum se obține? Mustul este lăsat pe coajă timp de mai multe zile, și asfel are timp să își extragă culoarea. Acest lucru se simte și la gust. Taninurile sunt destul de prezente, și fac ca vinul să fie mai corpolent și mai plin decât un rosé standard. De aici și aromele de fructe de pădure, și chiar ciocolată, pe care de altfel le întâlnim la vinurile roșii.
El a fost asociat cu British Cheddar, o brânză aromată, untoasă în care se simțea aroma de alune, ceea ce se combina foarte bine cu taninurile din vin. A fost, fără îndoială, una dintre combinațiile cele mai reușite ale serii.
Asocierea mea favorită
Spuneam că asocierea Pelerin Ramato și British Cheddar a fost una dintre cele mai reușite. Probabil că aș fi ales-o, dacă nu venea dupa aceea,
- Arhon Cabernet Franc 2017 + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Numele vinului vine tot din acceași arie semantică a seriei.
Arhondaricul este acea parte dintr-o mânăstire care este rezervată primirii pelerinilor. După cum am mai spus, Cabernet Francul este un soi care ar merita mai multă atenție din partea vinificatorilor de la noi.
Arhonul este un vin care a stat 30 de luni în baric de stejar, căpătând note de fructe coapte, ciocolată și magiun. Un vin bine echilibrat, rotund și catifelat în care taninurile se simt, dar nu devin atât de agresive ca în cazul unui Cabernet Sauvignon.
Combinarea lui cu Grana Padano, o brânză puternic maturată, cu o textură sfărâmicioasă care păstrează consistența untoasă și aroma de iarbă și nuci, m-a făcut să decid că această asociere este preferata mea.
Cum a arătat pauza de masă
Desigur, nu poți să participi la sesiune de degustare de cinci vinuri fără o pauză de masă. Sau cel puțin eu nu pot face asta, pentru că nu am antrenamentul necesar. Iar, la jumătatea degustării, papilele gustative simt nevoia une pauze. Din meniul oferit de C House Milano, am ales o pizza prosciutto crudo, care m-a pregătit pentru înfruntarea cu ultimele vinuri.
A fost o seară pe cinste cu prieteni, bună dispoziție și vinuri bune care au acest dar – să adune oameni împreună.
Să aveți parte de oameni și de momente de calitate!
Cristi Nedecu
0 comentarii