Jurnal de minivacanță (2)

Publicat de CristiNedelcu pe

Viena

Arhitectural, Viena este copleșitoare, măreață, impunătoare. Clădirile vechi, cele mai multe ridicate la inițiativa lui Franz Joseph, respiră un aer imperial, voind să impună. Urbanistic, însă, Viena are mai curând, un aer provincial. Circulația este mult mai relaxată decât Budapesta (nu are niciun rost să facem vreo comparație cu București). Nu știu ce au făcut edilii Vienei, dar un lucru este clar – deși este unul dintre cele mai importante orașe turistice ale Europei, Viena este foarte puțin aglomerată. Zeci de autocare vin, parchează în centru apoi dispar nu se știe cum, nu se știe unde. Și asta fără ca traficul să fie dat peste cap și fără să se audă vreun claxon. Cred că pentru austrieci se fac mașini speciale, fără claxon, altfel nu îmi explic ce e cu liniștea asta la semafoare.

Dar să revin la obiectivele turistice.

Viena are nu mai puțin de 37 de muzee. Prin urmare dacă ar fi să vizitezi lucrurile esențiale ai avea nevoie de minim o săptămână. Asta este, de altfel, valabil pentru oricare dintre orașele cu o istorie așa bogată.

Kunsthistorisches Museum

Dintre zecile de muzee Kunsthistorisches Museum este printre cele mai vizitate și asta pentru că adăpostește colecția de Artă a Casei de Habsburg. O vizită aici este o adevărată lecție intensivă de istoria artei, pentru că se regăsesc mulți dintre maeștrii picturii clasice.

Tintoretto – Suzana în baie

Vermeer – Alegoria picturii

Rembrandt – Autoportret

Rembrandt - Autoportret

Rembrandt – Autoportret

Peter Breugel – Turnul Babel

Cranach – Adam și Eva

Albrecht Dürer – Portret de femeie

Dintre toate acestea m-au impresionat cele două autoportrete ale lui Rembrandt care surprind declinul său din ultima parte a vieții.

În plus , muzeul are o colecție fabuloasă de relicve egiptene.

Printre celelalte comori ale Habsburgilor, etalate în muzeu, se numără și Tezaurul de la Sânicolaul Mare, unul dintre cele mai valoroase descoperite pe teritoriul României.

Catedrala Sfântul Ștefan

Catedrala Sfântul Ștefan este unul dintre punctele de referință ale arhitecturii religioase din Viena. Construita în stil gotic flamand, catedrala stă mărturie a incredibilei măiestrii a vechilor meșteri, dar și a mercantilismului care ne domină azi. Catedrala se află în reconstrucție și, deoarece Coca Cola finanțează aceste lucrări, a proiectat doua reclame luminoase.

Catedrala Coca Cola

Interiorul este copleșitor și fără să vrei te întrebi cum s-a putut construi acum sute de ani la o asemenea scară.

Palatul Hofburg

Un alt ansamblu vizitat de turiști este Palatul Hofburg. Reședință a numeroși Împărați ai Imperiului Habsburgic, palatul este acum reședința Președinției Federale a Austriei.

Palatul Hofburg

Târgurile de Crăciun

Cel mai important târg este cel din fața Primăriei, dar fiecare piață a orașului găzduiește un târg. Produsele sunt aceleași – ciocolată, turtă dulce, ornamente pentru pomul de iarnă, suveniruri, produse hand made.

Ce lipsesc aproape cu desăvârșire sunt produsele chinezești, iar cel mai vândut produs este vinul fiert.

Cristi Nedelcu