Între Vieuxtemps și Schubert

Publicat de CristiNedelcu pe

Filarmonica Oltenia a propus vineri un concert, în care melomanii au putut urmări două lucrări aparținând unor compozitori ce au aparținut unor generații diferite, dar care au în comun modul în care au abordat muzica și au asimilat influențele cele mai diverse – Henri Vieuxtemps și Franz Schubert.

Născut în Belgia, dar trăind și compunând în special în Franța, Henri Vieuxtemps este considerat unul dintre cei mai proeminenți exponenți al școlii de vioară franco-belgiene de la mijlocul secolului al XIX-lea. În paralel cu compozițiile sale, el a avut și o bogată activitate concertistică.

Franz Schubert este socotit cel mai important compozitor de lieduri. Dar opera sa cuprinde multe alte genuri, pentru că geniul său nu a lăsat nebordat nicio latură a muzicii.

Concertul de la Filarmonica din Oltenia s-a deschis cu Concertul nr. 4 în re minor pentru vioară și orchestră de Henri Vieuxtemps, avându-l ca solist pe Horia Văcărescu. Prezent pe marile scene ale lumii sau la festivaluri importante (Brighton Festival, City of London Festival, Evmelia Festival, etc) Horia Văcărescu este deja un nume consacrat al muzicii românești. Presa britanică a scris de mai multe ori despre prestațiile și virtuozitatea sa. Iar la concertul de pe scena Filarmonicii Oltenia și-a demonstrat din plin virtuozitatea.

Horia Văcărescu alături de Orchestra Filarmonicii Oltenia.

Concertul lui Vieuxtemps este cunoscut ca fiind o piatră de încercare pentru un violonist. După prima parte care aparține orchestei și care are o linie melodică mai curând lină, urmează intrarea viorii într-un adevărat recital. Ritmul se schimbă radical și orchestra urmează vioara într-un adevărat duet în care părțile rapide alternează cu cele lente.  În partea a treia, sonoritățile viorii au fost însoțite de cele de harpă, întregind astfel cromatica acustică este și compunând un amplu tablou sonor. Finalul are aproape caracterul unui marș și i-a permis solistului să facă încă o dată dovada măiestriei sale.

Partea a doua a constat în Simfonia nr. 3 în Re major de Franz Schubert. Orchestra Filarmonicii Oltenia l-a avut la pupitru pe dirijorul Iulian Rusu, cadru didactic la Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” din Iași.

Simfonia face parte din lucrările de tinerețe ale lui Schubert, fiind compusă când acesta avea 18 ani. Prima parte are structura unei sonate, cu care Schubert era foarte bine familiarizat. Celelalte părți devin mai alerte, iar finalul are un ritm de tarantella, cu spectaculoase contraste dinamice.

Dacă vinerea trecută a fost o seară belgo-germană, săptămâna acesta, Filarmonica Oltenia ne propune o călătorie muzicală în Cehia. Programul cuprinde poemul simfonic Vltava de Bedřich Smetana și Concertul în Si minor pentru violoncel de Antonin Dvořák, creatorii școlii muzicale cehe. La pupitrul dirijoral se va afla Radu Zaharia, iar solist la fi violoncelistul Ștefan Cazacu.

Biletele pot fi procurate de la agenția din Calea Unirii, nr.16

Telefon: 0251.414.698

Program: luni-vineri; orele 10:00-18:00

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *