InterDIGIMuzeum – exemplu de bună practică în digitalizarea muzeelor

Publicat de CristiNedelcu pe

Digitalizarea este unul dintre mijloacele moderne care pot sprijini instituțiile de cultură să își promoveze produsele și evenimentele și să ajungă mai ușor la consumatori. 

În special după pandemie, prezența în mediul online a devenit esențială pentru o instituție de cultură, iar muzeele nu fac excepție. Tururile virtuale și prezentarea 3D a unor exponate reprezintă elemente care nu mai pot lipsi din portofoliul unui muzeu care dorește să fie în consonanță cu prezentul.

Pornind de la aceste realități, trei organizații, Fundația „Phoenix – Secolul 21” (Bulgaria), Asociația Română pentru Industria Electronică și Software – filiala Oltenia (România) și Institutul pentru Zonele Transfrontaliere (Serbia), au implementat proiectul InterDIGIMuseum, care are ca scop promovarea digitalizării muzeelor din România, Bulgaria și Serbia.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul ERASMUS+ și își propune să ofere un exemplu de bună practică în ceea ce privește digitalizarea muzeelor.

De asemenea, inițiatorii și-au propus să afle care este nivelul de digitalizare al muzeelor, galeriilor și al diverselor organizații culturale europene.

Rezultatele acestui proiect au fost prezentate în cadrul unui eveniment organizat de Asociația Română pentru Industria Electronică și Software – filiala Oltenia, desfășurat pe 30 octombrie.

         

Proiectul a fost amplu și a cuprins nu mai puțin de 11 activități, printre care s-au numărat: dezvoltarea unui sistem interactiv de digitalizare, realizarea unui ghid video sau realizarea unui număr de 3 tururi virtuale pentru muzeele din Vidin (Bulgaria), Corabia (România) și Knjaževac (Serbia). De asemenea au fost organizate traininguri privind activitatea de digital marketing și digital branding sau digitalizarea artefactelor muzeale și imprimarea 3D.

În ceea ce privește digitalizarea unor artefacte, specialiștii muzeului de la RIM – Vidin, Muzeul Orașului, Knjaževac și Muzeul de Arheologie și Etnografie din Corabia au analizat exponatele din depozitele lor și au selectat între 150 și 200 de obiecte. Pentru fiecare obiect au fost realizate aproximativ 200 de fotografii care apoi au fost postprocesate cu un software de modelare 3D. Rezultatul a fost o conversie analogică a obiectelor într-un format digital.

În total au fost digitalizate peste 500 exponate , 150 din colecția RIM – Vidin , 168 de la Muzeul Orașului, Knjazevac și 200 de la Muzeul de Arheologie și Etnografie din Corabia.

Toate aceste obiecte digitalizate pot fi vizualizate pe siteul: https://interdigimuseum.eu/

Dincolo de aceste cifre, este important că trei instituții muzeale din România, Bulgaria și Serbia care nu aveau posibilități financiare și organizatorice prea mari au fost sprijinite să beneficieze de instrumente moderne de promovare in mediul digital.

Cele trei tururi virtuale pot fi urmărite la următoarele adrese

bg.interdigimuseum.eu/360-virtual-walk – muzeul din Vidin

rs.interdigimuseum.eu/360-virtual-walk/ – muzeul din Knjaževac

ro.interdigimuseum.eu/index.php/360-virtual-walk/ – muzeul din Corabia

Proiectul a mai cuprins realizarea a două studii: unul privind amploarea digitalizării în muzeele europene și al doilea care a dorit să identifice ce caută și vor să vadă vizitatorii muzeelor, galeriilor și altor instituții culturale. Cercetarea a fost realizată în țări europene și țări terțe, cu participarea experților în patrimoniul cultural și a specialiștilor IT. Ambele studii sunt disponibile pe siteul https://interdigimuseum.eu/

Toate aceste rezultate, care sunt disponibile în mod gratuit se constituie în resurse care pot servi instituțiilor de cultură în general și celor muzeale în special, în efortul lor de a se alinia la practicile moderne din domeniu.

Cristi Nedelcu


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *